Náboženství pomáhá v diplomacii, Brno připomene zavražděné studenty a co je progresivní židovství

14. listopad 2021

Jak pomoci důvěře mezi náboženstvími? Brno vzpomíná na zavražděné a pak i zapomenuté studenty. A co je to liberální judaismus?

Náboženství může přispět k vytvoření důvěry v mezinárodních vztazích

Základem všech vztahů je důvěra. Dokonce i vztahů mezi státy, kulturami nebo náboženskými komunitami. V Praze se konala tento týden mezinárodní konference o budování důvěry mezi jednotlivými vyznáními, mimo jiné za účasti rabína Davida Rosena z Amerického židovského výboru.

Anna Jurečková hovořila s organizátorem Robertem Řehákem, který na Ministerstvu zahraničí zastává funkci zvláštního zmocněnce pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání.

V čem je role náboženství v mezinárodních vztazích důležitá? Jak může pomoci právě Česká republika? A kde už pomohla? Poslechněte si rozhovor Anny Jurečkové s Robertem Řehákem.

Cesta bez návratu: Brno – Minsk

16. listopadu 1941 vyjel brzy ráno první vlak s židovskými obyvateli z hlavního nádraží v Brně do tábora v běloruském Minsku. Cestující se museli shromáždit ve škole v Merhautově ulici s jedním kufrem a cedulkou na krku. Nikdo z nich netušil, kam jejich vlak míří a že se téměř nikdo z nich už nevrátí.

Přesně 80 let od této chvíle zahájí Masarykova univerzita před svým rektorátem venkovní výstavu, která připomene oběti z řad studentů. Více podrobností přináší Daniela Brůhová.

Proč se tématu transportu Židů z Brna do Minsku ujala právě Masarykova univerzita? Jak zavražděné studenty univerzity vyhledala? A kolik jich transporty odjelo? Poslechněte si ve druhém příspěvku nejnovějšího Šalomu.

Co je to liberální judaismus

Jak vyznávat židovskou víru a zároveň žít naplno v současném světě? Odpovědět na tuto otázku se snaží najít i jedna z prvních evropských rabínek Pauline Bebeová ve své knize s názvem Co je to liberální judaismus? Tu právě vydalo nakladatelství Garamond. Překlad do češtiny pořídil jeho ředitel Petr Himmel. Natáčela s ním Terezie Jirásková.

Proč kniha vyšla právě nyní? A jak odpovídá na celkem 70 otázek o liberálním judaismu?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio