Martin Fendrych: Sankční seznam se rozrůstá pomalu, má ale velký význam. Bezpečnost je drahá

29. březen 2024

Velká událost, jež ukazuje, že Česko patří mezi země vysoce aktivní při snaze mařit ruské tajné akce na Západě. Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila síť, kterou organizovalo Rusko a jejímž cílem bylo ovlivnit v různých evropských zemích blížící se volby do europarlamentu. Šlo o nás, Německo, Francii či Belgii.

Organizace sídlila v Praze a lidé, kteří celou operaci řídili, předávali hotové peníze antisystémovým politikům ze zahraničí. Financována byla také činnost proruského zpravodajského webu Voice of Europe. Je usazen v Praze, šíří ruskou propagandu a protievropské postoje.

Čtěte také

Jedním z výsledků zpravodajské akce bylo zařazení dvou lidí a webu Voice of Europe na český sankční seznam. Krom onoho webu tam nyní patří i dva ukrajinští podnikatelé a politici, kteří mají těsné vazby na Rusko. Jde o Viktora Medvedčuka přezdívaného „kníže temnot“, přítele Putina, a o jeho spolupracovníka Arťoma Marčevského, který žije v Praze.

Premiér Petr Fiala oznámil: „Rozhodli jsme se tímto krokem zasáhnout vlivovou síť, která měla závažný dopad na bezpečnost České republiky.“ Sdělil, že činnost skupiny dokumentuje rozsáhlý text o více než 300 stranách. Jejím hlavním cílem podle Deníku N bylo „rozšířit výklad, že mír bude jen tehdy, když se Ukrajina vzdá práva na obranu své suverenity a celistvosti“.

Smysl sankčního seznamu

Že šlo o velkou věc, o tom svědčí i fakt, že den před oznámením celé akce navštívil Bezpečnostní informační službu prezident Petr Pavel. Mluvil pak před novináři o tom, jak důležitá je nyní role zpravodajských služeb.

Čtěte také

Důležitý moment celé události: Aby Voice of Europe nemohl škodit dál, rozhodla česká diplomacie o zápisu tria na vnitrostátní sankční seznam, a to ještě před tím, než ho navrhne zařadit na unijní seznam. Až budou ti dva lidé a web na evropském sankčním seznamu, nemusí figurovat na interním českém.

Při té příležitosti zaznívají otázky, jestli je sankční seznam rozšiřován dost rychle a jestli má vůbec smysl. Odpovědi jsou různé, jména na seznam jistě přibývají pomalu, ale nepochybně smysl má. Není možné nechat u nás působit web a osoby snažící se zničit náš svobodný systém a prosazující ruské zájmy.

Proč se sankční seznam rozšiřuje pomalu? Odpovídá za něj ministerstvo zahraničí. Spolupracuje na něm s dalšími rezorty, ale především s Finančním analytickým úřadem, policií a českými tajnými službami. Subjekty zařazené na seznam mohou podávat námitky a mohou se bránit soudně. Odůvodnění musí být precizně doložené.

Martin Fendrych

Aby byly osoby, weby a další subjekty na seznam zařazeny rychleji, musel by mít kupříkladu Finančně analytický úřad o dost víc dobře placených expertů, kteří sledují cesty financí i další stopy. Bezpečnost je velmi drahá a zároveň málo populární. A peněz má stát málo. Každopádně platí, že sankční seznam má mimořádně velký význam.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio