Martin Fendrych: Fico, Orbán a Babiš jsou Jekyll-Hydeové dnešní doby

5. listopad 2023

Zvláštní věc – na zasedání Rady Evropské unie na konci října maďarský premiér Viktor Orbán a čerstvý slovenský premiér Robert Fico podpořili finanční, hospodářskou, humanitární, vojenskou a diplomatickou podporu Ukrajině tak dlouho, jak dlouho si to bude přát její lid. Proč tato zdánlivá samozřejmost vypadá tak zvláštně?

Oba jsou vnímáni jako proruští. Ještě nedávno Fico sliboval, že pokud jeho Směr vyhraje, Slovensko už Ukrajině nepošle „jediný náboj“. Válka na Ukrajině podle něj začala, když ukrajinští fašisté zabíjeli civilní ruské oběti. Hlásal, že slovenským „klíčovým zájmem je mít dobré vztahy se všemi zeměmi ve světě, včetně Ruské federace“. Neschválil by zatčení Putina na základě mezinárodního zatykače.

Čtěte také

Orbán se v Maďarsku taky chová jinak než v Bruselu. V rozhovoru pro německý Bild kupříkladu odmítl, že by byl Putin válečným zločincem. Hraje mu do noty, když opakovaně zpochybňuje, že Ukrajina může vyhrát.

Volá po zrušení sankcí, které Unie uvalila na Rusko. Putin si vztahy s Orbánem pochvaluje. Nedávno se s ním setkal v Číně a liboval si, jak je uspokojivé, že Rusko „udržuje vztahy s mnoha evropskými zeměmi a Maďarsko je jednou z nich“.

Čtěte také

Maďarsko je dnes hlavním odpůrcem zahájení rozhovorů s Ukrajinou o jejím vstupu do Evropské unie. S Putinem Orbán v Číně jednal o dodávkách plynu a ropy a o jaderné energetice. Rosatom v Maďarsku staví jadernou elektrárnu...

Jak Fico, tak Orbán se tedy doma staví na stranu Ruska, vydávají se za „mírotvůrce“, ale v Bruselu pak najednou hlasují úplně opačně, proti Rusku a na podporu Ukrajiny. Mají dvě tváře, zastávají dva protichůdné postoje a jistě by oba vydávali za „národní zájmy“ svých zemí. Doma nadávají na Evropskou unii, ale zároveň jsou na ni přisátí jak telata na struky dojnice. Chovají se jako nacionalisté, ale zároveň nechtějí z Unie odejít.

Podvádějí voliče

Čtěte také

Nejsou sami. Podobně to u nás dělá Andrej Babiš. Doma kritizuje premiéra Fialu za jeho vyjednávání ohledně Green Dealu a tvrdí, že on sám Zelený úděl odmítl, s polským premiérem Morawieckým ho prý „vetovali celou noc“. Jenomže klame veřejnost, výjimku si vyjednalo jen Polsko, Babiš Green Deal za Česko odsouhlasil, žádné veto nepodal.

Tyto schizoidní postoje jsou nebezpečné, ničí důvěru v politiku, dělají z ní špinavou hru, kdy jde jen o to „co nejmíň dávat a co nejvíc urvat“. Pravda neexistuje, lež se stává regulérní politickou zbraní. Neexistují zásady, pevné postoje, vše se smrskává do ubohého, bezhodnotového populismu. Z voličů dělají hlupáky.

Martin Fendrych

Zajímavé bylo, jak na jekyll-hydeovské  postoje Orbána a Fica zareagovala estonská premiérka Kaja Kallasová. Konstatovala, že pokud říkají nesprávné věci a dělají věci správné, je to v pohodě. Mýlí se, není to vůbec v pohodě. Podvádějí voliče, staví je proti Ukrajině, lžou jim.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio