Libor Dvořák: Věčná Alla

20. duben 2024

Toto pondělí oslavila významné životní jubileum, konkrétně pětasedmdesátiny, asi největší sovětská a postsovětská popová hvězda – Alla Pugačovová. Tato nesporná profesionálka, těžící nejen ze své hlasové výbavy, ale i ze samozřejmého vystupování na scéně, nevšední postavení v tehdejším uměleckém světě získala v 70. letech brežněvské stagnace. A počínaje perestrojkou si kvůli tomu nejednou musela vyslechnout spoustu peprných slov.

„Jsou hvězdy nebeské – a my tenkrát byli hvězdy kremelské,“ řekla později trochu omluvně, ale spíš možná pobaveně žena, která u nás byla nejednou (a zřejmě právem) považována a označována za jakéhosi sovětského Gotta v sukních.

Čtěte také

Ostatně v tom, že se sice etablovala v dobách nesvobody, ale svůj věhlas už si uchovala po celý svůj život, se našemu věčnému slavíkovi hodně podobá.

Zajímavé je, že v posledních 10–15 letech se pokusila odejít do ústraní, ale její posluchači jí to prozatím nedovolili. „Už dávno se pídila po muzikantském důchodu, ale nově se rodící okolnosti ji nutí neustále se vracet a činí ji znovu a znovu aktuální – takhle nečekaně se proměnila situace ve společnosti i v celé zemi,“ říká k tomu hudební publicista Denis Bojarinov.

Čtěte také

Zpěvačka, která si zakládá na tom, že se za Brežněva nikdy nenechala znásilnit k nějakým vyloženě prorežimním opusům a později zase k nějakým konjunkturálním politickým prohlášením, se nakonec i s rodinou – podobně jako řada dalších významných umělců – ze země vystěhovala a na podzim 2022 své tradiční mlčení prolomila.

Stalo se tak poté, co jejího manžela, humoristu Maxima Galkina, který aktivně odsuzoval ruskou válku proti Ukrajině na sociálních sítích a své honoráře zasílal ukrajinským běžencům, ruské úřady označily cejchem „zahraničního agenta“.

Těžká klasa

Alla Borisovna pouhé dva dny poté na svůj Instagram napsala: „Žádám, abych do řad zahraničních agentů v mé milované zemi byla začleněna i já, protože plně stojím za svým manželem – poctivým, slušným a upřímným člověkem a neúplatným ruským vlastencem, který své vlasti přeje jen prosperitu, mír, svobodu slova a konec dalších a dalších úmrtí našich chlapců ve jménu iluzorních cílů, co naši zemi proměnily v darebácký stát a činí životy našich lidí stále těžšími.“

Libor Dvořák

Alla Borisovna je bez ohledu na cokoli ve svém oboru zkrátka těžká klasa, po které tu něco zůstane, i kdyby žádná prohlášení nečinila. To se o diktátoru Putinovi rozhodně říct nedá. Po tom tu zbude jedině zmar. Čím dřív se to stane, tím snáz se to bude odstraňovat.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio