Kvér o ideálních partnerech: Máme nákupní seznam požadovaných vlastností a jeden člověk je nenaplní

4. srpen 2018

Jak se v dnešní době mění požadavky, které by měl splňovat náš ideální partner? A mění se chování lidí na rande? O těchto tématech jsme v nejnovějším vydání Kvéru mluvili se socioložkou a psychoterapeutkou Markétou Šetinovou. Markéta studovala na Oxfordské univerzitě a nyní se věnuje partnerským vztahům – a to jak ve své psychoterapeutické praxi, tak také výzkumně.

Říká se, že ideální partner nebo partnerka neexistuje. Spousta z nás ale pořád doufá, že někoho takového potká. Jsou naše požadavky přemrštěné?

Požadavků na partnera je čím dál víc. Souvisí to s tím, jak se proměňuje naše společnost. V minulosti bylo manželství spíš ekonomickou záležitostí a lidé tak od svého partnera očekávali hlavně ekonomické zajištění při výchově dětí a zajišťování domácnosti. Přátelství a sdílení získávali ve své komunitě, v širší rodině.

A dnes?

Dnes není role partnera předem společensky daná. Můžeme si sami nastavit, co od partnera očekáváme. To je postmoderní přístup. Často toho ale chceme docela dost. Ekonomickou pomoc, reprodukci, ale také hluboké přátelství, vášnivý sex, podporu v seberozvoji, zpětnou vazbu k mojí práci. Je těžké najít v jednom člověku všechno dohromady. Obzvlášť, když k tomu přidáme ještě nákupní seznam různých charakteristik, na kterých lidé často trvají – společné zájmy, osobnostní rysy, vzdělání.

Pro konec vztahu ignorováním mají mileniálové nové slovo. Už vás někdo vyghostoval?

pár - vztah - mileniálové - rande

„Lidi nedokážou vysvětlit, proč se rozchází. Jedna holka mě začala ignorovat, ale pak mi najednou lajkovala fotky a ozývala se, bylo to divný,“ vzpomíná středoškolák na podivný rozchod. Dívka ho vyghostovala a pak předvedla zombieing. Kluk možná seděl na lavičce partnerských náhradníků (benching), a protože to nevyšlo s jiným, nadešla opět řada na něj. V angličtině se pro takové randící taktiky objevují nová slova, ghostuje se ale i u nás.

Jak v takových případech pracujete se svými klienty, kteří k vám chodí pro radu?

Důležité je se nad svými požadavky kriticky zamyslet. S klienty se podíváme na to, co od partnera požadují, a potom společně vyhodnocujeme, jestli by někde nešel udělat kompromis.

Jak se liší požadavky mužů a žen?

Rozdíl se ukazuje skoro v každém výzkumu partnerských preferencí. Ženy přikládají větší důležitost statusu, tedy majetku mužů, jejich společenskému postavení. Pro muže je zase důležitější partnerčin vzhled. Tento rozdíl se vysvětluje sociobiologickou teorií, kdy muži vidí pohlednou partnerku jako mladou, plodnou, schopnou šířit jejich genetický materiál. Pro ženy je zase status signálem, že je muž schopen zabezpečit jejich případného potomka. Ať už je to jakkoliv, asi nikoho nepřekvapí, že krásné ženy a bohatí muži mají seznamování o trochu jednodušší. Na druhou stranu, jde o velké zobecnění a individuální zkušenost může být úplně jiná.

pár - vztah - milenci

Když se bavíme o seznamování, jaká skupina lidí má tu situaci nejsložitější?

Z dat na seznamkách vidíme, že složité to mají mladí muži mezi 20 a 30 lety, protože často hledají své vrstevnice. Ženy ve stejném věku ale zase tolik na seznamkách nejsou, protože jde o skupinu lidí, která se seznamuje velmi dobře v reálném životě. Pak to mají složitější ženy, kterým je 35 let a víc, protože jde o čas, kdy se začínají soustředit na rodinu. Hledají partnera s tím účelem, aby měly děti. Jenže těch mužů kolem 40 let je trochu méně, protože jsou atraktivní pro mladé holky.

„Dvacetileté ženy se na seznamce ani neohřejí, po třiceti se to mění,“ říká terapeutka singles

Milenci - mileniálové - pár

„Na internetu lze najít vážný vztah, dokonce to dělá čím dál tím více lidí,“ říká terapeutka a socioložka Markéta Šetinová. Počet lidí, kteří mají se seznamováním online zkušenosti, roste. U nás i na Západě. Mladým lidem je používání seznamovacích aplikací bližší, hranice online a offline světa tolik nevnímají a nestydí se za sex bez chození. Vydrží ale vztahy ze seznamek? Jak se vyrovnat s obrovským množstvím potenciálních partnerů a proč jsou na tom nejhůř mladí muži?

Vy jste ve svém nejnovějším výzkumu společně s kolegyní z Akademie věd zkoumala partnerské preference mladých lidí a výsledky porovnávala s lidmi o dvacet let staršími. Jak ta studie dopadla?

Ukázalo se, že lidé chtějí pořád to samé. Otevřenost rodině, vzájemnou přitažlivost, zodpovědnost, poctivost a inteligenci. Já bych ze své praxe řekla, že mladší klienti dávají více důraz na to, že pár by spolu měl růst, vzájemně se podporovat, nechávat si trochu prostoru pro seberealizaci. Čím dál méně řeší genderové normy.

Jak se mění v čase náš pohled na atraktivitu a jakou roli hraje v seznamování vůně potenciálního partnera? Poslechněte si celý Kvér se socioložkou a psychoterapeutkou Markétou Šetinovou!

autoři: Filip Titlbach , Bára Šichanová
Spustit audio