Klára Notaro: Politické zvíře aneb loučení s medvědem

6. září 2023

Kdo slavný se ve Francii skrývá pod jménem Yuan Meng? Je to zpěvák, politik, nebo úspěšný podnikatel? Nápovědou je, že Yuan Meng miluje bambusové výhonky ... ano, je to medvěd strakatý čili panda velká.

Čtěte také

Toto ikonické zvíře se narodilo před šesti lety ve Francii v zoologické zahradě v Beauval v departementu Loir et Cher. Za kmotru mu tehdy nešel nikdo jiný než choť čerstvě zvoleného prezidenta Macrona, Brigitte Macronová. Ta při křtu pravila, že medvídě je čilým plodem silného francouzsko-čínského přátelství.  

V Beauval žije rodina pandů – a všichni patří Číně. Je to zápůjčka. Taková černobílá pandí rodina je hotovým magnetem pro návštěvníky. Neohrabaná zvířata požírající poklidně větve bambusu jsou miláčky publika.

Diplomacie medvědů pandů je součástí čínské diplomacie – vzácné zvíře se zapůjčuje za vysoké sumy spřáteleným zemím, které pojí s Čínou zájmy ekonomické i kulturní. Nyní nastal čas, aby pandí mládenec Yuan Meng, jehož jméno znamená Uskutečněný sen, byl vrácen Číně, kde bude žít v reprodukčním středisku v Chengdu.

Policejní doprovod a nerespektování rozdělení Sovětského svazu

Jeho odjezd sledují všechna francouzská média: medvěd je usazen do obrovské bílé klece s nápisem Šťastnou cestu Yuane Mengu! Rozesmutnělé davy u bran zoo pandovi provolávají slávu a bílý kamion s klecí doprovázený policejními auty a motocykly se vydává na cestu na pařížské letiště v Roissy, kde na symbolické zvíře čeká jeho kmotra Brigitte Macronová, francouzská ministryně pro biodiverzitu Sarah El Hairyová a čínský velvyslanec ve Francii Lu Shaye.

Čtěte také

Tento diplomat letos v dubnu doslova vyrazil dech celé Francii, když v rozhovoru v televizi na kanále LCI pravil, že státy vzniklé na území bývalého Sovětského svazu z mezinárodního hlediska nejsou svrchované, protože jejich vznik není podložen mezinárodní dohodou.

Nespokojenost s takovýmto postojem vyjádřilo i Orsayské nábřeží, le Quai d’Orsay. Tak se říká francouzskému ministerstvu zahraničních věcí podle jeho adresy v Paříži. Od výroku čínského velvyslance se nakonec distancovalo i jeho vlastní ministerstvo.

Letadlo vzlétá a řádně vykrmený panda jménem Uskutečněný sen letí do Číny, aby se stal otcem dalších malých pandů.

Čtěte také

Snaha zachovat ještě nedávno ohrožený druh je chvályhodná a je pochopitelné, že se dojímáme nad osudem těchto roztomilých medvědů. Jen je škoda, že na prvních stránkách novin se mluví jen zřídka o zvířatech, která patří do našich evropských krajin a jejichž počet se kvapem snižuje.

Která ekonomická velmoc se zastane obyčejných zvířat a ptáků, kteří se tu kdysi hojně vyskytovali? A kdo půjde za kmotru zajícům, ježkům, vlaštovkám, sovám, netopýrům nebo světluškám, které znají děti už jen z pohádek?

V úřední francouzštině módní slovo biodiversité, biodiverzita, vytlačilo staré dobré slovo nature, příroda. Příroda, která je podivuhodná, rozmanitá a zranitelná.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.