Klára Notaro: Kácení ikon francouzské kultury

20. březen 2024

Francouzským kulturním světem otřásá poslední dobou jeden skandál za druhým. Tuto lavinu spustilo hnutí Me Too upozorňující na sexuální násilí, jehož oběťmi jsou ženy. Díky hnutí Me Too se na pomyslné lavici obžalovaných před plénem francouzského národa objevilo několik slavných postav kulturního světa.

Po lavině stížností žen reflektory médií nasvítily známého novináře, vlivného guru francouzských médií, Patricka Poivra d’Arvor, nazývaného podle iniciál: PPDA. Že jeho dychtivost po ženách se vymyká normálu, to všichni ve francouzské televizi věděli, proto se ženám doporučovalo nejezdit s novinářem výtahem a nechodit do jeho kanceláře.

Čtěte také

První, kdo podal oznámení o znásilnění, byla spisovatelka Florence Porcelová až v roce 2021, od té doby se přihlásilo se svědectvím o znásilnění ze strany Patricka Poivra d’Arvor na 50 žen.

Dnes zatracovanou hvězdou francouzského kulturního nebe je herec Gérard Depardieu, miláček filmových i divadelních diváků. Jeho úžasnou hereckou kariéru nyní poskvrnilo svědectví čtrnácti žen a dívek, které ho obviňují ze sexuálního násilí při natáčení.

Dokument z natáčení v Severní Koreji zachycuje slavného herce, jak oplzlými slovy komentuje jízdu děvčátka na koni. Vysílání tohoto dokumentárního filmu v televizi vyvolalo protichůdné reakce. Herce se veřejně zastal prezident Macron, který řekl, že podobné pořady jsou honem na člověka a že o věci má rozhodnout soud, a ne veřejné mínění. Nicméně Gérard Depardieu je nyní v uměleckém prostředí persona non grata.  

Padají velikánové

Na cynické chování mužů vůči dívkám a na všeobecnou hrubost kolektivu ve filmu v 80. a 90. letech poukázala herečka Judith Godrecheová při slavnostním vyhlašování filmových cen César. Obvinila režiséry Benoita Jacquota a Jacqua Doillona ze znásilnění při filmování v době, kdy byla nezletilá.

Čtěte také

Judith Godrecheová říká, že milostný poměr nezletilé herečky a slavného režiséra funguje stejně jako sekta – jeden je bezcennou hračkou, zatímco ten druhý je absolutním pánem. Zde Godrecheová naráží na soužití s režisérem Benoitem Jacquotem, když jí bylo 14 a jemu 40. Její otec byl známý pařížský psychoanalytik a tomuto svazku nijak nebránil.

Francie totiž od konce 60. let prožívala společenský přerod a dosavadní hodnoty jako soudržná rodina a křesťanská morálka se rozpadly v prach. Slavná francouzská pediatrička a psychoanalytička Françoise Doltová si všímala i dětské erotiky – někteří její přívrženci interpretovali její teorie po svém a později neuměli stanovit pevnou hranici mezi tím, co se smí a co se nesmí.

Další šok letos způsobila série stížností na psychoanalytika Gérarda Millera. Na tohoto vtipného komentátora života Francouzů, přítomného na všech státních rozhlasových vlnách a na všech státních televizních stanicích, si letos na stránkách časopisu Elle stěžuje 41 žen. Většina z nich říká, že byly Millerem sexuálně zneužity při seancích hypnózy. Psychoanalytik Miller se hájí se skromností sobě vlastní, že byl vlivný a mocný muž, a tak mohla ve vztazích vzniknout určitá nerovnováha.

Čtěte také

Všichni jeho spolupracovníci v televizi věděli, že se chová jako predátor nezkušených dívek, také se mu přezdívalo Quel âge as-tu? Kolik je ti let? To byla obligátní otázka, kterou psychoanalytik a televizní bavič Miller dívkám pokládal.

Tyto aféry se netýkají jen zde zmíněných sedmdesátníků odchovaných v nevázanosti květnové revoluce roku 1968, ale týkají se i mladších generací, posledně oblíbeného rappera Antoina Lomepala, kterého dvě dívky obvinily ze znásilnění.

Hnutí Me Too rozčeřilo klidnou hladinu kulturního světa a vedlo k tomu, že padají velikánové, kteří po léta představovali to nejlepší z francouzské kultury.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.