Josef Pazderka a Jan Fingerland z Českého rozhlasu Plus obdrželi prestižní Novinářskou cenu. Ocenění získal i podcast Na Východ!

6. květen 2024

Držitelem Novinářské ceny Karla Havlíčka Borovského za rok 2023 se stal šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka. Odborná porota ho ocenila za významný počin v české žurnalistice. Publicista a komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland obdržel Cenu Daniela Anýže za zahraniční zpravodajství.

„Gratuluji Josefu Pazderkovi k získání Ceny Karla Havlíčka Borovského. V dnešní době je třeba si stále víc a víc vážit zápalu a vytrvalosti zkušených a uznávaných novinářů, mezi které se Josef Pazderka bezpochyby řadí. Těší mne, že jeho práce je nejen vidět a slyšet, ale je zároveň oceněna takto významnou a věhlasnou cenou. Stejně tak gratuluji Janu Fingerlandovi, kterému byla udělena Cena Daniela Anýže za zahraniční zpravodajství. Jan Fingerland dlouhodobě patří mezi naše velmi respektované odborníky a pro pořad Názory a argumenty Českého rozhlasu Plus tvoří přínosné analýzy a komentáře. Získaná ocenění potvrzují, že média veřejné služby mají v mediální sféře nezastupitelnou roli,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Cena Karla Havlíčka Borovského je určena autorovi nebo autorce mimořádně společensky přínosných textů, ať již investigativního, nebo analytického charakteru. „Novinařina je vždycky spolupráce. Děkuji všem, kdo mě na téhle dobrodružné cestě v různých fázích doprovázeli. V neposlední řadě děkuji Českému rozhlasu za bezpečný přístav, který pořád stojí o kvalitu a nebojí se experimentovat. Moc si toho vážím,” řekl Josef Pazderka.

Čtěte také

Poprvé byla v rámci Novinářské ceny udělena Cena Daniela Anýže za zahraniční zpravodajství. Získal ji komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland. „Snažím se psát s odstupem a nadhledem, ale současně neztratit zaujetí a pohroužení do svých témat,“ uvedl.

Novinářskou cenu v kategorii Audiovizuální rozhovor nebo diskuse získal opět Josef Pazderka, tentokrát společně s Ondřejem Soukupem za příspěvek Requiem za Donbas aneb Jak industriální region s pestrou směsicí svérázného obyvatelstva mizí před očima z podcastu Na Východ! Podcast Českého rozhlasu Plus se zaměřuje na postsovětský prostor a vychází od října 2023. Posluchačům nabízí kontext současného dění, zároveň odhaluje skryté souvislosti a pohledy do zákulisí, na které není prostor v běžném zpravodajství.

Josef Pazderka

Josef Pazderka

Vystudoval historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a absolvoval také rozvojová studia na Oxford Brookes Univerzity v Oxfordu ve Velké Británii. Po ukončení vysokoškolského studia pracoval pro humanitární organizaci Člověk v tísni v Rusku a Africe. Od roku 2005 působil v zahraniční redakci České televize, mimo jiné jako stálý zpravodaj v Moskvě a poté ve Varšavě. V letech 2013–2015 intenzivně pokrýval také krizi na Ukrajině. Od listopadu 2016 byl zástupcem šéfredaktora on-line deníku Aktuálně.cz. Od dubna 2018 do srpna 2022 tento zpravodajský web vedl. Od podzimu 2022 je šéfredaktorem stanice Český rozhlas Plus. Josef Pazderka je držitelem čtyř prestižních ocenění Novinářská cena za reportáže ze severoosetského Beslanu, hladomorem sužovaného Somálska nebo za komentáře k Rusku. Je editorem a spoluautorem knihy s názvem Invaze 1968. Ruský pohled, která vyšla v češtině, polštině, ruštině, angličtině a je zařazena do prestižní The Harvard Cold War Studies Book Series na Harvardově univerzitě v USA.

Jan Fingerland

Jan Fingerland

Vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde následně i několik let přednášel. Postupně ho však zlákal svět novinařiny, přičemž své první zkušenosti s novinami získal ve Večerníku Praha. Kromě politologie ho zajímala také politická filozofie a religionistika, kterým se věnoval na studiích v Yorku, Stockholmu a Jeruzalémě. Pracovní zkušenosti také získal jako redaktor zahraničního zpravodajství České televize. Externě pak přispíval delšími texty do českých deníků a týdeníků, zejména Mladé fronty DNES, Lidových novin a Reflexu. Od roku 2008 působí v Českém rozhlase Plus a má také na starosti přípravu pořadu Názory a argumenty. V něm pokrývá nejen politická témata, ale je rovněž autorem příspěvků z kultury, historie a náboženství. Jan Fingerland je držitelem Ceny Ferdinanda Peroutky. V roce 2022 mu vyšla literární prvotina zvaná Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky, jež se zaměřila na příběhy biblických žen ve znevýhodněném postavení, pojaté z různých interpretačních pohledů.

Spustit audio