Jan Vávra: Jak je důležité míti migranty

21. duben 2024

Andrej Babiš potvrdil, že se rozhodl zařadit do čela evropského nacionálně extrémistického bloku. Během debaty na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny označil migrační pakt schválený EU za „největší zradu v novodobých dějinách České republiky“. Masová migrace je podle něho „rakovinou, která rozkládá evropskou společnost“. 

V současné politice jde o osvědčenou metodu, jak vyvolat ve veřejnosti strach a vzápětí se postavit do pozice ochránce obyčejných občanů. Jak svůdné je svést se před volbami na vlně strachu z uprchlíků ukazuje i příklad několika tradičních konzervativních politiků, kteří také neodolali pokušení kritizovat migrační pakt. Miroslav Kalousek se pak za to musel omlouvat.

Čtěte také

V Evropě panuje všeobecně přesvědčení, že migrace bude hrát při volbách do Evropského parlamentu rozhodující roli a že populistické a extrémistické strany využijí tohoto tématu k výraznému posílení svých pozic na evropské scéně.

Nakonec i proto byl těsně před volbami schválen migrační pakt jako těžce vyjednané kompromisní řešení problémů, které s migranty zažívají zejména státy jižní Evropy.

Čtěte také

Česká republika je ovšem v tuto chvíli v jiné situaci. Máme zde zhruba 300 až 400 000 uprchlíků z Ukrajiny, ti ovšem nejsou tím nebezpečím, před kterým naši populisté varují. Jako národ ustavený na základě jazyka jsme celkem ochotni přijímat slovanské bratry.

Lásku k nim máme zažitou už od 19. století, navíc bez nich by se zastavilo naše stavebnictví, stejně jako v nemocnicích nebo na úřadech by neměl kdo uklízet. Tím, koho v naší kotlině nechceme, jsou především uprchlíci z islámských zemí, jako je Sýrie nebo Afghánistán.

Čtěte také

V obavách o ohrožení naší jedinečné středoevropské kultury muslimskými vetřelci ale zapomínáme, že v budoucnu může nastat situace, kdy se i nám bude migrační pakt s mechanismem přerozdělování uprchlíků hodit. To nastane, když Rusko bude vojensky na Ukrajině úspěšné a začne postupovat směrem na západ se vší brutalitou útoků na civilní obyvatelstvo. Pak už třeba nebudeme příliv uprchlíků zvládat.

S populisty se bojuje obtížně

Vládní koalice ale zvolila vůči tomuto nástroji evropské solidarity alibistickou politiku, a to i v době, kdy volby byly ještě daleko. Místo aby se za pakt jednoznačně postavila a poukázala na to, že i my ho můžeme v budoucnu potřebovat, nejdříve pakt schválila, pak ale hlasovala proti jeho přijetí, čímž prokázala svoji nejistotu a obavy.

Jan Vávra

Migrace je problém, který bez vzájemné solidarity evropských států řešit nelze. Pokud vláda přijatým legislativním nařízením věřila, jak lze z některých prohlášení ministra vnitra i samotného premiéra usoudit, měla se hned a rozhodně za pakt postavit a vyvolávání strachu se pokusit zarazit hned v zárodku.

I tak by samozřejmě nebyl výsledek zaručen. S populisty a jejich vyvoláváním emocí se bojuje obtížně, ale vláda, která nechce rezignovat na současnou podobu liberální demokracie založené na racionální debatě a hledání společně přijatelných řešení, se musí stále pokoušet obracet na rozum svých občanů. Jinak bude politika založená na nesmyslných výkřicích a strašení lidí dál vyhrávat.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio