Eva Turnová: Mělkost tuposti

26. duben 2024

Foťák je většinou to první, co adolescent popadne, když chce umělecky vysublimovat přetlak, ale nemíní si trhat žíly docházkou na kroužek.

Mým fotografickým spouštěčem byla „Zvětšenina“ od Antonioniho. Fascinovalo mě, jak hlavní postava filmu brutálně klečí na modelce, která mu chladně nabízí své tělo výměnou za fotky pořízené v parku a zachycující nedávno spáchaný zločin.

Čtěte také

Thomas náruživě věší černobílé dokumenty na prádelní šňůru pomocí kolíčků, vypadá rozervaně a přitom šťastně, což ještě umocňuje jeho beatlesovská ofina.

I já jsem se v té době nechala unášet fascinací obrazem, našla jsem totiž na půdě foťák po dědovi a knihu Začínáme fotografovat. Do černobílého světa jsem vkročila společně s kamarádkou, a zatímco ostatní holky chodily trsat na Rokosku, my jsme vyrážely do terénu posedlé touhou pochopit hloubku ostrosti v praxi.

Šváb v jídle

V noci jsme utíkaly z domova a v tramvaji v nočních košilích narážely na přiopilé fanoušky Mišíka, kteří nás lákali na domácí poslech. „Tůdle, my vám mastíme na vaše Špejchar blues, dvojnásobná citlivost snižuje expoziční čas na polovinu, spěcháme to vyzkoušet do Stromovky,“ volaly jsme.

Čtěte také

Starý Zenit cvakal mezi kaštany, pod kterými jsme se nahé propínaly do mostu. Součástí rituálu bylo samozřejmě vyvolávání našich aktů, nevyhnutelné požití vývojky a následné několikadenní křeče, což nám nezabránilo věnovat se koníčku s neutuchající náruživostí.

O mnoho let později se najelo na digitál. Japonští turisté v Praze předváděli fotopantomimu kombinovanou závodem o největší počet zachycených pamětihodností v rámci jednoho zájezdu. Když si všechno nafotili, s nadšením jsme od nich převzali štafetu.

Eva Turnová

Pouhým mobilem teď můžeme nádherně zachytit, jak jíme jídlo, pijeme pití nebo stojíme na zemi. Z nostalgie někdy marně hledám na fotce pozůstatek rituálu, třeba švába zakomponovaného v jídle, prostě jakýkoli vzkaz. Ale vzkaz je většinou škleb špatně nahozené imidž.

Náš barevný svět s jeho mělkostí tuposti v praxi.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio