Druhé kolo bude referendem o Ficově vládě, a to je pro Pellegriniho nešťastné, soudí novinář Hanus

26. březen 2024

Slovensko podle všeho čeká velmi napínavé druhé kolo prezidentských voleb. Bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok sice získal zhruba o pět procent více než vládní kandidát Peter Pellegrini, náskok ale mohou rychle smazat voliči ostatních kandidátů. „Papírově platí, že lepší karty má v rukou Pellegrini, protože má dost velké rezervy voličů, kteří nepřišli k volbám,“ podotýká šéfredaktor serveru Postoj.sk Martin Hanus.

„Všechny překvapilo, že za Korčokem zaostal o 120 tisíc hlasů, takže má co dohánět. A pokud jeho voliči nepřijdou k volbám, protože je nebudou považovat za tak důležité jako ten opoziční tábor, tak se může stát, že prohraje. To si před pár měsíci nikdo nedokázal představit,“ poznamenává.

Čtěte také

Kampaň před druhým kolem podle něj začala ihned po konci toho prvního – a opět ji překvapivě lépe začal dosud spíše pasivně působící Ivan Korčok, který oslovil voliče v pořadí třetího kandidáta Štefana Harabina.

„Připomněl jim, že on a Pellegrini mají velmi podobné postoje, jen Pellegrini se tváří, že má názory podobné, jako mají tito radikální voliči. A upozornil na věci, které ani u vládních voličů nejsou moc populární, například zmírnění trestů za korupční a násilné trestné činy,“ dodává.

Kandidát vládní koalice prý podcenil to, že opoziční voliči jsou vystrašení z razantního nástupu kabinetu pod vedením Roberta Fica, který se zrušením Úřadu speciální prokuratury a nyní snahou o ovládnutí veřejnoprávních médií snaží obsadit mocenský prostor.

Referendum o vládě

„Druhé kolo bude referendem o Ficově vládě, a to je pro Pellegriniho nešťastné. Opoziční voliči jsou mobilizovaní, zatímco ti vládní nejsou příliš motivovaní přijít k volbám,“ míní Hanus.

Předseda parlamentu nyní bude muset oslovit radikální voliče Štefana Harabina, kteří slyší na jeho vyhraněně proruské názory. Sám Pellegrini si přitom dával záležet na tom, aby byl etablovaný v Evropě a Fico o předsedovi koaliční strany HLAS před časem mluvil jako o bruselském sociálním demokratovi.

Myslím, že ve straně HLAS jsou teď mimořádně nervózní a vědí, že je to jednoduše 50 na 50.
Martin Hanus

„Přesně před rokem se setkával s německým kancléřem Olafem Scholzem a byl hrdý, že ho Němci vnímali jako budoucího lídra slovenské vlády. Jenže pak ho pohltil Fico a on se upnul na vizi stát se prezidentem,“ připomíná novinář.

Čtěte také

Podle průzkumů je většina Harabinových voličů nakloněna tomu, dát hlas Pellegrinimu, otázkou ale je, zda nakonec přijdou k volbám. Hanus navíc podotýká, že odhady se mohou mýlit, protože například u maďarské menšiny oproti předpokladům uspěl Korčok.

Bez radikálních voličů Pellegrini nemá šanci uspět a bude proto přitvrzovat svou rétoriku. Problém ale podle Hanuse je, že je v tom velmi neautentický a u voličů se to proti němu může obrátit. Spoléhá se na to, že mu hlasy svou tvrdou rétorikou přinese Fico, ten ale zatím výrazněji nevystoupil.

„Myslím, že ve straně HLAS jsou teď mimořádně nervózní a vědí, že je to jednoduše 50 na 50,“ soudí.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.