Británie očistí homosexuály odsouzené podle zastaralých zákonů

Velká Británie uděluje milost tisícům homosexuálů a bisexuálů usvědčených ze sexuálních deliktů na základě dnes už neplatných zákonů. Homosexualita byla v Anglii a Walesu dekriminalizována v roce 1967.

Nově přijatý zákon je de facto omluvou všem v minulosti odsouzeným za styk s partnerem stejného pohlaví, vztahuje se i na ty, co už zemřeli. O nové legislativě a reakcích na ni informují britské deníky Guardian a Independent.

Turingův zákon

Předlohou pro nový zákon byla královská milost udělená v roce 2013 matematikovi Alanu Turingovi. Svými kryptoanalytickými schopnostmi za války výrazně přispěl k rozluštění německého tajného kódu Enigma. Rozluštěním šifrovaných zpráv se druhá světová válka zkrátila podle odhadů o dva až čtyři roky. Turing ale ztratil práci u tajné služby, když byl v roce 1952 obviněn z homosexuality. Následně prošel chemickou kastrací. Dva roky po rozsudku, v jednačtyřiceti letech, spáchal sebevraždu.

Hromadné omilostnění přišlo po desítkách let boje ze strany LGBT komunity a poté, co Turingova rodina předala tehdejšímu britskému premiérovi petici dožadující se milosti pro ostatní odsouzené homosexuály, podotýká Independent.

Nebude zveřejněn žádný seznam omilostněných, zákon však umožní historikům v budoucnu poukazovat na to, že osoba ve své době stíhaná za homosexualitu svými činy neporušila moderní trestní řád. Přepisovat historii přesto nebude snadné. V případě spisovatele a dramatika Oscara Wilda, odsouzeného za sexuální delikty ke dvouletému vězení, byly důvody k trestu složité a nebude snadné je vyhodnotit, čteme na serveru deníku Guardian.

Pardonu se tímto dočkají i žijící, kteří byli v minulosti shledáni vinnými ze sexuálních trestných činů na základě dnes zastaralých zákonů. Vymazání záznamů z trestního rejstříku však nebude automatické, dotyčný o ně musí zažádat na ministerstvu vnitra. Každá žádost bude přezkoumána, aby se předešlo vymazání záznamů o činech, které jsou stále trestné. Podmínkou pro vymazání je, že se jednalo o konsensuální styk mezi dvěma osobami staršími 16 let.

Geniální britský matematik Alan Turing

Zástupce ministerstva spravedlnosti Sam Gyimah novou legislativu vítá, den schválení označil za velice významný a dále prohlásil: „Nemůžeme sice zvrátit napáchané křivdy, ale omluvili jsme se a podnikli kroky k nápravě.“

Ne milost, ale omluva

Charitativní organizace Stonewall, která bojuje za práva lidí z LGBT komunity, označila nový zákon za další důležitý milník pro rovnoprávnost. Pozitivně se k zákonu vyjadřuje také bojovník za lidská práva Peter Tatchell. „Tento pardon představuje důležitý a hodnotný krok směrem kupředu. Napravuje tragické křivdy spáchané na padesáti tisících mužích odsouzených na základě diskriminujících zákonů,“ řekl aktivista.

Poslední homofobní legislativa byla v Anglii a Walesu zrušena v roce 2003. Tatchell však zároveň poznamenává: „Milost se uděluje za pochybení. Tito muži ani širší LGBT komunita nemají pocit, že by se kdy něčím provinili.“

Podobně se k věci vyjadřuje také komentátor Guardianu Owen Jones. Trestný čin nespáchal nikdo výběrem partnera, ale stát tím, že za něco takového lidi odsuzoval, píše Jones a pokračuje: Pokud má někdo někomu promíjet, tak oběti perzekutorům.

V roce 1945 bylo za homosexualitu stíháno osm set mužů, o desetiletí později počet stoupl na dva a půl tisíce. Lidé v souvislosti s obviněním ztratili zaměstnání, byli vyloučeni ze společnosti, z rodiny. Zažívali pocity strachu a studu. Osud Alana Turinga se stal všeobecně známým, slavný matematik však nebyl zdaleka jediným, kdo si sáhl na život.

Postižení čekali na omluvu dlouhá desetiletí. Oslavy ani pocity vděčnosti ale podle komentátora nejsou na místě. Nový zákon bezpochyby přinese zadostiučinění žijícím, kteří se konečně dočkali oficiálního uznání. Ale homofobie tím stále ještě neodezněla, podotýká komentátor Guardianu Owens a uzavírá: Vhodnou reakcí na omilostnění je vzdát poctu těm, kdo trpěli, a pokračovat v boji, který zahájili.

Spustit audio