Balanc s řádovou sestrou o křesťanské spiritualitě: O co Češi přicházejí, když nemluví s Bohem?

13. listopad 2018

„Jsem bytostný optimista, jsem na světě ráda. Ale někdy kvůli tomu zastírám neradostné stránky života,“ svěřuje se Denisa Červenková, řádová sestra a teoložka. V magazínu Balanc popsala enneagram osobnosti, nástroj pro poznávání sebe sama, a také mluvila o tom, jak jde dohromady spiritualita, náboženství a rozvoj člověka. Co si počne s mystickým zážitkem zapřisáhlý ateista?

„Žádná typologie osobnosti nemá sloužit k tomu, abychom zapadli do nějaké škatulky. Umožní nám poznat, jaký jsem a jak s tím mohu zacházet. Jsou situace, kdy nás naše navyklé chování omezuje. Být stále milý může škodit,“ říká Denisa, která je členkou řeholního společenství sester karmelitek sv. Terezie, vyučuje na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Studovala český jazyk a literaturu, religionistiku, ale také na pražské terapeutické fakultě.

Meditace jako tiché otevření se Bohu. Jak rozjímají křesťané?

modlitba - rozjímání - křesťanství - meditace

Když se řekne meditace, většina lidí si pravděpodobně představí nějakou její formu vycházející z hinduistické nebo buddhistické tradice. Vedle těchto tradic se ovšem meditaci ve svém specifickém pojetí věnují i jiné duchovní proudy. Farář a vikář Církve československé husitské Vladimír Volráb je národní koordinátor Světového společenství pro křesťanskou meditaci v České republice. Do Hergot!u nám přišel vysvětlit, jak je praktikována meditace v tomto ekumenickém společenství.

Enneagram osobnosti je typologií různých povah člověka. Rozděluje lidi do devíti kategorií, třeba na dárce, požitkáře nebo ochránce. Mapuje, jakým způsobem se lidé vztahují k realitě a jak ji prožívají, jaká schémata chování a myšlení si v životě vytváří. Jedná se o sebepoznávací nástroj. Pouze člověk, který se dobře zná, může opravdu naplňovat svůj život. Bude vědět, čemu se má vyhnout, co ho zraňuje nebo kde se chce a dokáže realizovat.

„Nemůžeme se spoléhat, že náboženská tradice bude dnes pojivem společnosti a dá člověku plnou sociální identitu. Je jedno, jestli jste žid, buddhista, nebo křesťan. Dnes to opravdu nestačí, společnost se mění rychlým tempem. Smysl života se nenaplní tím, že patříme do nějakého společenství.“ Podle Denisy dává náboženství kontext spirituálním prožitkům, lidé by měli žít sami za sebe a své duchovní zážitky prohlubovat. A k tomu, domnívá se, má křesťanství se svou tradicí co říci, protože zachytilo a popsalo celou řadu takových zkušeností.

Poslechněte si celý díl magazínu Balanc se sestrou Denisou o typologii osobností, mystických prožitcích, jejich limitech a náboženství v dnešním světě.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.