Apolena Rychlíková: Airbnb je zpátky. Nejen v krizi bydlení si Praha nemůže dovolit takto neregulovaný byznys s byty

20. duben 2024

Tytam jsou doby, kdy se důsledkem pandemie covidu-19 ukázalo, jak silně je širší centrum Prahy postiženo krátkodobými pronájmy, známými hlavně pod jménem nejslavnějšího poskytovatele – Airbnb. Podle analýzy pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) v hlavním městě po pandemii covidu opět přibývá nemovitostí, které jsou pronajímány ke krátkodobému ubytování. 

Celosvětově rozšířený problém je vzhledem k četným negativním dopadům na místní obyvatele i běžné ubytovací služby regulován v mnoha evropských městech. Praha a spolu s ní i další česká města však stále přešlapují na místě.

Čtěte také

Mimo jiné i proto, že nedokáží adekvátně vymáhat již existující normy a nařízení – třeba o platné kolaudaci, podle kterého se prostory zkolaudované jako byty nesmí používat pro ubytovací služby. 

Obyvatelé hlavního města, kteří vedle bytů na krátkodobý pronájem musí žít, dlouhodobě upozorňují na nesnesitelnost tohoto byznys modelu. Běžně dochází k ničení domovních prostor, nedodržování nočního klidu i neurvalému chování návštěvníků. 

Krátkodobé pronájmy zasahují také do služeb, které se v místech, kde dochází ke koncentraci ubytoven, mění pro potřeby turistů. A v neposlední řadě se Airbnb výrazně podílí na vylidňování širšího centra a zvyšuje nedostupnost bydlení.

Čtěte také

Nová data IPR nás v lecčem vrací do období před rokem 2020. Ukazuje se, že Airbnb znovu ovlivňuje život ve městě. V březnu 2023 se v Praze nabízelo 7 930 jednotek Airbnb. Většina nabízených jednotek má dlouhodobě formu pronájmu celého bytu, sektor ubytování pouze formou sdílených pokojů lze v Praze považovat za prakticky neexistující.

Téměř 80 procent jednotek nabízejí hostitelé, kteří v Praze pronajímají dvě a více jednotek. Na jednoho hostitele připadá pronájem 2,8 jednotek. Nabízené pronájmy se v Praze extrémně koncentrují do centra města. V historickém jádru tvoří nabídky více než jednu desetinu bytového fondu.

Bohapusté plýtvání byty

Na takzvaně sdíleném ubytování není – až na výjimky – sdíleného nic. Na trhu se vyskytují velcí hráči, vlastnící vyšší jednotky a klidně i vyšší desítky bytů. Airbnb i další krátkodobé pronájmy už dávno vytvořily svou vlastní byznysovou logiku, která však tvrdě dopadala na dlouhodobé obyvatele Prahy i jiných měst. 

Čtěte také

Z domovních prostor se staly prostory veřejné, ubytovny, kde se bez jakéhokoliv dohledu i jakékoliv možnosti odmítnutí točí noví a noví lidé, kteří – zcela logicky – nemají k daným místům a jeho obyvatelům žádný vztah. 

Mimo to ale Airbnb rozbíjí sousedské komunity, funguje na principu privatizace zisků a přenášení nákladů na veřejnost, a navíc může i zvyšovat nájemní hladinu ve svém okolí. A především: v době krize bydlení se jedná o bohapusté plýtvání již existujícími byty, které byly přitom zkolaudovány na něco úplně jiného, než je provozovna turistické ubytovny.

Apolena Rychlíková

Může si něco takového Praha skutečně dovolit, když už dlouhá léta patří v oblasti bydlení k těm nejméně dostupným městům v Evropě?

Autorka je publicistka a dokumentaristka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.