Adam Černý: Vládce Indie míří k historické výhře

20. duben 2024

Indie volí, a ačkoli se bude volit po šest týdnů, o vítězi je už nyní prakticky rozhodnuto. Už samotný fakt, že v zemi s miliardou a čtyřmi sty miliony obyvatel lze uspořádat demokratické parlamentní volby, musí vázat pozornost k zemi, která vystřídala Čínu na pozici nejlidnatější země světa.

Vzhledem k tak výjimečnému postavení podpořenému vlastnictvím jaderné zbraně a dynamickou ekonomikou se nutně nabízí otázka, jak je možné, že v nastávajících parlamentních volbách, které se s ohledem na velikost Indie konají od konce dubna do počátku června, je jejich takřka jistým vítězem šéf nacionalistické strany Bháratíja džantá Naréndra Módí a že se svou třetí výhrou v řadě vyrovná historický rekord jednoho z otců indické nezávislosti Džaváharlála Nehrúa. 

Čtěte také

Zdroje Módího úspěchu by se daly snadno připodobnit ke vzestupu jiných lídrů, které vynesla k moci směs obratného populismu, výřečnosti a vůle i ochoty použít vůči rivalům prostředky na hranici zákona. Od politiků typu nynějšího brazilského prezidenta či nám regionálně bližšího maďarského premiéra se však favorit indických voleb v lecčem liší. 

Může se vykázat úspěšnou hospodářskou politikou, která se promítá do růstu indické vyšší střední třídy, kdy počet lidí s ročním příjmem nad deset tisíc dolarů se od roku 2011 do loňska ztrojnásobil na 60 miliónů. 

Čtěte také

Tady lze nalézt vysvětlení, proč Naréndru Módího podporují nejen voliči z chudších vrstev, odkud ostatně někdejší prodavač čaje vzešel, ale i část elit, které byly tradičně nakloněny nyní opoziční straně Kongres, která vládla Indii v desetiletích po získání nezávislosti. 

Silná opora však nebyla získána jen korektními politickými prostředky. Módí strhával voliče na svou stranu vypjatým hinduistickým nacionalismem až šovinismem. Když před více než dvaceti lety jako šéf místní vlády ve státě Gudžarát připustil krvavé pogromy vůči tamním muslimům, vysloužil si dokonce zákaz vstupu na americkou půdu. 

Čtěte také

Ten byl potichu odvolán po devíti letech, kdy Spojené státy usoudily, že není možné ostrakizovat vládce asijské velmoci. Rostoucí rivalita s Čínou v indopacifickém prostoru vedla Washington k tomu, že se před Naréndrou Módím rozvinul v Bílém domě červený koberec. 

Roztříštěná opozice 

Respekt, který si vydobyl nynější indický premiér ve světě, je i jeho výhodou na domácí půdě, kde mu kritici oprávněně, ale bezvýsledně vytýkají nedemokratické postupy, jakými bylo letos na jaře například zatčení dvou čelných opozičních politiků, čímž dle zákona byli automaticky vyřazeni z volební soutěže. 

Adam Černý

Tady je možná nejdůležitější vysvětlení otázky, proč v nynějších indických volbách je vítěz znám předem, jen není jasno, nakolik jeho dosavadní většina ještě posílí. Naréndra Módí dokáže být silný a úspěšný hlavně proto, že opozice včetně strany Kongresu, která v Indii dlouho dominovala, je roztříštěnám, a tedy slabá. 

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

 

autor: Adam Černý
Spustit audio