Na území bývalé NDR byla včera slavnostně otevřena první mešita

17. říjen 2008
Zblízka

Devatenáct let po pádu Berlínské zdi byla na území NDR otevřena první mešita. Dvoupatrová stavba včetně dvanáctimetrového minaretu a domu pro imáma stojí ve východoberlínské čtvrti Pankow. Proti muslimskému svatostánku už více než dva roky ostře protestují tamní obyvatelé. Nebylo jim to ale nakonec nic platné. Muslimská obec Ahmadíja si prosadila svou. I samotné otevření mešity ale provázel neklid a berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek atmosféru zblízka zaznamenal.

Jiří HOŠEK:
Sdružení Heinersdorfští občané, které proti mešitě nejvehementněji protestuje, vadí několik věcí. Za prvé lidé nechápou, proč si Ahmadíja pro výstavbu svého svatostánku vybrala zrovna jejich čtvrť, když v ní ani jeden jediný člen této muslimské obce nebydlí. Občanskému sdružení ale hlavně vadí údajný radikalismus Ahmadíje, která je se svými postoji izolována i uvnitř světa islámu. Kritika se týká hlavně vnímání role žen ve společnosti. V interních materiálech komunity se našly pasáže, ve kterých se píše, že muž ženu za určitých okolností může uhodit, pokud se ta opakovaně nechovala poslušně. Další výtka se týká třeba toho, že členové Ahmadíje odmítají mladé dívky pouštět na školní výlety nebo na hodiny plavání. "Naše ženy jsou přešťastné a jsou taky velmi vzdělané. Jsou mezi nimi právničky, učitelky, lékařky. Jsou mnohem vzdělanější než mužští členové Ahmadíje. V naší komunitě požívají ženy značnou úctu a respekt a to je prostě fakt," reaguje rozhořčeně na obvinění protistrany imám pankowské mešity Abdual Baset Tárik. Není bez zajímavosti, že náklady na výstavbu svatostánku, celkem jeden milion sedm set tisíc eur, mezi sebou vybraly ženské členky Ahmadíje. Architektonický návrh je pak rovněž dílem ženy Mubašry Ilijasové.

Mubašra ILIJASOVÁ, architektka, členka Ahmadíje:
Já osobně žiju ve velmi šťastném manželství. Nejdůležitější je vzájemný respekt mezi mužem a ženou. Mám tu zkušenost a ostatní členky Ahmadíje také, že jsme v naší komunitě coby ženy velmi respektovány. Jsem hrdá na to, že mohu být členkou Ahmadíje. Předsudky, které panují u odpůrců mešity, podle mě vyplývají z neznalosti. Lidé za námi mohou kdykoliv přijít, nebráníme se dialogu. Až nás veřejnost pozná, tak zjistí, že její obrázek byl mylný. Není pravda, že dívka nosící muslimský šátek nemůže být sebevědomá a úspěšná. Můžeme usilovat o to, aby se tyto předsudky odbouraly.

Jiří HOŠEK:
Odpůrci mešity ale o vzájemné poznávání příliš nestojí. Tvrdí, že propast mezi oběma tábory je moc hluboká. Tato berlínská studentka sice obhajuje náboženskou toleranci, vadí jí ale některé postoje Ahmadíje, o kterých se dočetla, a taky politická dimenze islámu jako celek.

studentka:
Když berlínský starosta Wowereit, který se netají svou homosexualitou, Ahmadíji gratuluje k její nové mešitě, tak to prostě nechápu. Ještě před dvěma měsíci měla muslimská obec na své webové stránce informaci, že konzumace vepřového masa vede k homosexualitě, což je prý velmi nebezpečné. To prostě nepochopím. Prosím, pane Wowereite, vysvětlete mi to.

Jiří HOŠEK:
Teď už spolu se členem Ahmadíje Fazalem Ahmadem vstupujeme od zbrusu nové mešity. Můžeme jít ještě dál, nemusíme se zouvat, protože je tady ještě ochranná fólie. "Člověk by se měl při modlitbě koncentrovat jen na tuto činnost a neměl by se ničím rozptylovat. Když jsou muži a ženy pohromadě, člověk se nemůže dost dobře pohroužit sám do sebe. Mohly by se mu honit hlavou nepatřičné myšlenky. Proto jsou modlitební místnosti pro muže a ženy oddělené." Otevřením mešity na severovýchodě Berlína protestní akce občanského sdružení Heindersdorfští občané nekončí, jeho předseda Joanich Swietlik chce na údajně nekalé praktiky obce Ahmadíja upozorňovat i nadále. I vzhledem ke značné aktivitě neonacistů v této části německé metropole se tak dá očekávat, že policejní hlídky budou na adresu Tiniusstrasse číslo pět vyjíždět poměrně často. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio