80 let ghetta Terezín, jak jít na Pochod živých a imaginární setkání bratří Haasových

21. listopad 2021

Od vzniku terezínského ghetta uplyne 80 let. Pozveme vás na Pochod živých. A jeden rozhovor, který se neuskutečnil.

Pamětnice: Terezín jsem přežila díky 3 zázrakům

Neblaze proslulé terezínské ghetto založili němečtí nacisté téměř přesně před 80 lety, 24. listopadu 1941. Na svůj terezínský pobyt vzpomíná i doktorka přírodních věd Michaela Vidláková. Terezie Jirásková ji navštívila v jejím pražském bytě.

Jak se paní Vidlákové podařilo zůstat celou válku v Terezíně? Přinesl jí pobyt i něco kladného? A jak se s dědictvím šoa vypořádat dnes? Poslechněte si rozhovor s Michaelou Vidlákovou.

Pochod živých

Na nádraží do Bohušovic nad Ohří přijelo před 80 lety dohromady 340 Židů. Poté je čekaly asi 3 kilometry pěšky do Terezína. V jejich stopách pak prošly další tisíce převážně českých a moravských Židů. A letos 24. listopadu symbolicky stejnou trasu projdou ti, kteří si chtějí jejich osud připomenout. Na akci s názvem Pochod živých se zeptala Daniela Brůhová historika Památníku Terezín Vojtěcha Blodiga.

Jak na cestu z Bohušovic do Terezína před 80 lety vzpomíná spisovatelka Eva Erbenová? Kdy vyrazí letošní Pochod živých? A jak se k němu připojit? To prozrazuje Vojtěch Blodig.

Bratři Haasové se potkávají v inscenaci Martina Dvořáka

Pavel Haas zemřel v koncentračním táboře, jeho bratr Hugo emigroval do Ameriky a přežil. Režisér a herec Hugo Haas se se smrtí svého bratra Pavla nikdy nesmířil. Téma jejich vztahu zpracovává nová multižánrová inscenace Haas – Dny po slávě, která měla tento týden premiéru ve Werichově vile. Představení navštívila Anna Jurečková a o detailech vzniku a zpracování hovořila s jeho autorem a představitelem Pavla Haase Martinem Dvořákem.

Proč představení vzniklo? Co se v něm odehrává? A jak Huga poznamenalo, že jeho bratr během holokaustu zahynul?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Provází ho hudba z pera Pavla Haase a moderuje ho Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio