Papež navštíví uprchlíky na Lesbosu, nová internetová doména „.catholic“ a 80. výročí zlínského sboru ČCE

9. duben 2016

Papež Františel navštíví řecký ostrov Lesbos. Spolu s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem a primasem řecké pravoslavné církve Hieronimem II navštíví příští sobotu (16. 4.) uprchlíky, kteří se na ostrově nacházejí.

Počet uprchlíků v Libanonu přesáhl dva miliony. Samotná země má necelých pět milionů obyvatel. „Libanon nemá kapacity k přijímání syrských, palestinských a iráckých uprchlíků,“ píší patriarchové východních církví, kteří jednali tento týden v Bkerké. Vybízejí proto k politickému řešení v rámci mezinárodního společenství, které by umožnilo návrat běženců do svých zemí.

Nová internetová doména „.catholic“

Na internetu vznikne nová doména „.catholic“. Její vznik souvisí s probíhající reformou vatikánských médií. Jak uvádí Vatikánský rozhlas, stránky, které budou tuto doménu využívat, mají sloužit ke sdílení učení, poselství a hodnot katolické církve ve virtuálním prostoru. V celosvětovém měřítku jsou nejčastějšími používanými doménami nejvyššího řádu .com, .ru, .net a .org. Českou doménu .cz používá 0,6 procent webových stránek.

80. výročí zlínského sboru ČCE

80 let od svého založení slaví o tomto víkendu zlínský sbor Českobratrské církve evangelické. Můžete se těšit například na vzpomínání s pamětníky, slavnostní bohoslužby, panelovou diskusi nebo koncert souboru NOACH. Program začíná procházkou Zlínem po místech spojených s evangelickou tradicí. Sraz je dnes v 15 hod. pod „Jednadvacítkou", průvodcem bude David Valůšek.

Město Plzeň a Diecézní charita Plzeň uzavřely memorandum o vzájemné spolupráci

Město Plzeň a Diecézní charita Plzeň uzavřely memorandum o vzájemné spolupráci. Ta se týká kooperace při začleňování osob ohrožených sociálním vyloučením či již sociálně vyloučených v oblasti zaměstnávání a zajištění bydlení. Memorandum obě strany uzavírají na dobu neurčitou, za město Plzeň jej podepsal primátor Martin Zrzavecký, za Diecézní charitu Plzeň její ředitel Jiří Lodr.

„Město má značný zájem na tom, aby na jeho území fungovala firma, která primárně netvoří zisk, ale dává šanci osobám obtížně zaměstnatelným. Deklarovaná spolupráce proto počítá i s tím, že město vytipuje vhodné zázemí pro vzniklou takzvanou sociální firmu a prostory pro ubytování jejích zaměstnanců,“ upřesnil podstatu memoranda primátor Martin Zrzavecký.

Spustit audio