Izraelské vedení uvažuje o návrhu EU k příměří

Šéfové evropských diplomacií vyzvali obě strany konfliktu v palestinském pásmu Gazy k okamžitému a trvalému příměří. Od Izraele Evropská Unie chce, aby ukončil nálety na objekty vládního hnutí Hamas v Gaze. Ty pokračovaly i v noci a za čtyři dny po nich zůstalo už téměř 400 mrtvých a zhruba 1 800 raněných Palestinců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský hasič

Palestinský hasič | Zdroj: ČTK

Příslušníci islamistického Hamasu by zase podle výzvy evropské sedmadvacítky měli okamžitě zastavit raketové ostřelování izraelského území, kvůli kterému Izrael operaci nazvanou Lité olovo zahájil.

Od izraelských představitelů zatím zaznívají prohlášení naznačující vůli pokračovat v ofenzivě až do doby, kdy Hamas raketové útoky vzdá. Zároveň ale vedení židovského státu údajně zvažuje možnost uzavření dočasného příměří.

Už v neděli, tedy pouhé tři dny od začátku českého předsednictví Evropské unii, by měl na Blízký východ odletět s cílem pomoci při řešení konfliktu ministr zahraničí Karel Schwarzenberk.

Navzdory velkým škodám, které na budovách a infrastruktuře Hamasu napáchaly izraelské nálety, se prodlužuje dolet palestinských raket z pásma. Zasaženo už bylo i dvousettisícové město Berševa, ležící víc než 40 kilometrů od hranic s Gazou.

Izrael rozhoduje o reakci na evropský plán

Izraelské vedení se pře, jestli přijmout francouzský návrh 48hodinového "humanitárního příměří". V noci se vládní a bezpečnostní špičky neshodly, dnes má otázku znovu posuzovat celá vláda. Hned když francouzský návrh zazněl, ministr obrany Ehud Barak se o něm vyjádřil pozitivně. Premiér Ehud Olmert je ale proti.

Tvrdí, že v Gaze není humanitární krize a připomíná, že tam Izrael pravidelně pouští desítky aut s potřebným materiálem. Vláda také povolala dalších dva a půl tisíce záložníků a stále se mluví o pozemní invazi. Ve stejné chvíli prý ale Barak navrhuje ukončit v brzké době i probíhající bombardování. Také Hamás hlásí, že mu zahraniční zprostředkovatelé tlumočili izraelské návrhy na ukončení války.

Rozpor mezi oficiální bojovnou rétoriku židovského státu a děním v zákulisí vyřešil Olmert tak, že na poradu nejužšího bezpečnostního vedení uvalil informační embargo.

Přečtěte si také:
Izrael a Hamas prý na dálku prověřují možnosti příměří
Izrael usiluje o svržení vlády hnutí Hamás v Gaze
Izrael třetím dnem pokračuje v bombardování palestinského pásma Gazy
Izrael tvrdí, že už zničil polovinu palestinských raket v Gaze
Izrael pokračuje v náletech na palestinské pásmo Gazy
Při izraelském náletu na palestinské území zahynulo přes 200 lidí
Izrael i přes pokračující palestinské útoky pustil do Gazy humanitární konvoj
Raketa vypálená do Izraele zabila v Gaze dvě palestinské dívky

Milan Kopp, Pavel Novák, Jan Prokeš, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme