Z podílu na týrání sedmiletého Ondřeje byla obviněna i jeho teta

Policie obvinila Kateřinu Mauerovou, sestru Kláry Mauerové podezřelé z týrání svého sedmiletého syna Ondřeje, ze spolupachatelství. Podle kriminalistů se podílela na držení synovce v nedůstojných podmínkách v rodinném domě v Kuřimi. Za to jí hrozí až osm let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni | Foto: Alena Podlucká

Podle šokující výpovědi malého chlapce, která unikla před dvěma týdny do médií, měl být zavíraný do komory nejen v bytě v Brně a později v domě v Kuřimi, ale také v brněnském Domě dětí a mládeže Paprsek, který vedla právě jeho teta.

Na rozdíl od Ondřejovy matky Kláry, která byla zadržena ihned po odhalení celého případu, jeho tetu Kateřinu policisté dosud pouze několikrát předvolali k podání vysvětlení. "Prokázalo se, že na základě dohody se svou, dnes už obviněnou sestrou Kateřinou, držela Klára Mauerová chlapce v době nejméně od poloviny prosince loňského roku do 7. května letošního roku v domě v Kuřimi," popisuje provinění obou sester jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková.

Už podle prvotních poznatků kriminalistů Kateřina Mauerová přinejmenším dobře věděla o nezákonném jednání své sestry. Obě ženy totiž společně bránily policistům ve vstupu do komory, kde byl malý Ondra vězněný. Podle Jany Šípkové kriminalisté dospěli k závěru, že Kateřina tedy na případu nese vinu také. "33leté ženě policejní komisař sdělil podezření ze spolupachatelství pro trestný čin zbavení osobní svobody. Podezřelá žena je nyní v policejní cele a bude čekat na rozhodnutí soudu o navržené vazbě. Za tento trestný čin jí může hrozit až osmiletý trest odnětí svobody," řekla Českému rozhlasu Šípková.

Pokud by Kateřina pouze věděla o tom, co sestra dělá se svým synem, stíhání by jí nehrozilo. Povinnost oznámit trestný čin se totiž nevztahuje na nejbližší příbuzné pachatele. Jestli policie chystá další obvinění, není jisté.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podá trestní oznámení kvůli úniku záznamu výslechu Ondřeje

V souvislosti s tímto případem podá ministerstvo práce a sociálních věcí trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli úniku oficiálních dokumentů z výslechu týraného Ondřeje. Ministr Petr Nečas oznámil, že trestní oznámení směřuje i na autora internetové stránky, která závažně poškozovala důstojnost týraného chlapce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá také provést důkladnou analýzu komplikovaného případu, která by odhalila možné chyby v práci státních institucí a v systému právní ochrany dětí. Úniky informací z výslechu sedmiletého Ondřeje podle Nečase obzvlášť závažně porušují povinnost mlčenlivosti a ochrany osobních údajů.

Nečas by současně chtěl vytvořit jednotný Národní úřad pro zaměstnanost a sociální péči, který by činnost všech státních institucí sjednotil. "V žádném případě si nemyslíme, že pouhé vytvoření nějaké instituce bude čarovný proutek, který všechno vyřeší, ale chceme současně jít cestou systémových změn, to znamená jednotného řízení, jednotné metodiky, vybudování kvalitního informačního systému," vyjádřil se Nečas. Instituce by mohla podle Nečase začít pracovat k 1. lednu 2009.

Ivan Holas, Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme