Kardinál Vlk dnes slaví své 75. narozeniny

Kardinál a pražský arcibiskup Miloslav Vlk dnes slaví své 75. narozeniny. Arcibiskupství pražské k této příležitosti na zítřek přichystalo slavnostní koncert, v sobotu pak bude kardinál Vlk sloužit děkovnou bohoslužbu. S dovršením tohoto věku je podle církevního práva spojena rezignace, ve které biskup skládá svou funkci do rukou papeže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Vlk

Kardinál Vlk | Foto: Jan Vytopil

Život českého primase provázela řada zvratů. Pracoval jako dělník, myč oken a působil i na venkovských farách. V současnosti je už 16 let nejvyšším představitelem katolické církve v Česku a v roce 2005 se ve Vatikánu zúčastnil konkláve a volby nového papeže.

Českému rozhlasu kardinál Vlk řekl, kdy v minulosti zapochyboval, jestli si vybral to správné povolání: "Když jsem 12 let čekal, v roce 1952 jsem udělal maturitu a teprve v roce 1964 jsme mohl vstoupit na teologickou fakultu, začít studovat a být v semináři, kde jsem byl formován ke kněžství. Uprostřed té doby čekání v roce 1958 mne přepadly pochybnosti."

S věkem 75 let je podle církevního práva spjata rezignace, ve které biskup skládá svou funkci do rukou papeže. "Každý biskup a arcibiskup je povinen při dovršení 75 let nabídnout papeži rezignaci, avšak papež obvykle, pokud ten biskup není nemocný nebo nejsou nějaké jiné závažné důvody, ho vyzve, aby ještě nějaký čas, zpravidla jeden až tři roky, ve své funkci setrval. Já si myslím, že to u nás bude také tak," soudí o tom, jaké odpovědi se kardinál Vlk může z Vatikánu dočkat, teolog Tomáš Halík.

Odvolání se netýká funkce kardinála, která je doživotní.

Veronika Malá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme