Zrekonstruované synagogy dokládají, jak pestrý byl židovský život na venkově

10. duben 2016

Kdybyste hledali 10 hvězd, pravděpodobně se nejprve podíváte na oblohu. 10 hvězd je ale také název projektu, díky kterému se podařilo opravit deset cenných židovských památek po celé České republice. Ty představuje nová stálá expozice v pražské Jeruzalémské synagoze.

Každý Čech pravděpodobně někdy v životě zavítal do kostela. Byli jste už ale v synagoze? To nyní budete mít jednodušší. Díky projektu 10 hvězd se totiž podařilo zrekonstruovat významné historické budovy na deseti místech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Některé synagogy byly zničeny za nacismu, některé kvůli desetiletím zanedbávání za komunismu.

Nová stálá expozice v pražské Jeruzalémské synagoze přibližuje projekt Revitalizace židovských památek širší veřejnosti. Podle kurátora výstavy Jiřího Daníčka jsou dnes všechny objekty přístupné návštěvníkům.

„Boskovice, Brandýs nad Labem, Březnice, Jičín, Krnov, Mikulov, Nová Cerekev, Plzeň, Polná a Úštěk. Celý projekt umožnil tento soubor, který byl pečlivě vybrán podle památkové hodnoty a stavu ohrožení, uvést – bez nadsázky – do skvělého stavu, a to jak stavebního, tak i co se interiérů týče, restaurování, vybavení synagogy původním nebo restaurovaným mobiliářem. Všechny objekty jsou dnes přístupné veřejnosti a ve všech jsou stálé expozice.“

Ty jsou členěny tematicky. Například v Boskovicích jsou typy židovských osídlení v České republice.

Byt rabína – náznaková instalace původního vzhledu židovské domácnosti v Židovském obecním domě v Boskovicích

„V Jičíně jsou to zase židovští spisovatelé, kteří působili na území Čech a Moravy, a to jak českého, tak německého jazyka. V Krnově jsou to pak židovští průmyslníci a výzkumníci, Židé, kteří přispěli k technickému a vědeckému rozvoji této země.“

Za nejvzácnější z těchto objektů je považována synagoga v Mikulově. Jedná se o renesanční a pak barokně upravenou stavbu.

Zvláštní objev se podařil v synagoze v Brandýse nad Labem.

Interiér synagozy v Brandýse nad Labem pohledem z 2. patra galerie pro ženy

„Když se odkryla podlaha, tak se zjistilo, jak byl komponován modlitební sál. Na základě toho se potom mohly rekonstruovat dvoupatrové dřevěné galerie. Také se přesně zjistilo, kde bylo bíma, místo, kde se čte Tóra.“

Zrekonstruované mimopražské objekty ukazují, jak mnohotvárný a zajímavý byl život v židovských komunitách na venkově.

Aron ha-kodeš a čtyři sloupy v Horní synagoze v Mikulově

„Představuje nejrůznější typy soužití Židů se svým okolím, které nebylo bez problémů, často i velkých. Nebylo ani jednoznačně negativní, je vidět, jak se ty vlivy vzájemně provazovaly a že tam byly i delší období, kdy Židé s ostatním obyvatelstvem žili v podstatě v dobrých vztazích.“

Federace židovských obcí podle Jiřího Daníčka věří, že projekt rekonstrukce památek, který dosud stál 280 milionů korun, bude mít pokračování a že se najdou způsoby, jak po etapách zachránit vzácné židovské dědictví u nás.

Podrobnosti o celém projektu lze najít na adrese 10hvezd.cz.

Seriál Českého rozhlasu o projektu 10 hvězd najdete zde.

Dají se hebrejské písně zpívat česky? A co znamená heslo „všichni jsme lidi“? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: sch
Spustit audio