Zprávy rakouského rozhlasu v češtině

24. srpen 1968

Posloucháte zprávy Rakouského rozhlasu v české řeči. U mikrofonu Jean Dannes (?).

Sovětský svaz:

Druhá část československo-sovětských jednání v Moskvě byla zahájena dnes ráno v 9 hodin. Sovětská státní tisková agentura TASS věnuje pobytu československé vládní a stranické delegace, vedené prezidentem republiky armádním generálem Ludvíkem Svobodou, mimořádnou pozornost, a označuje generála Svobodu za vynikající osobnost, která nesmírně přispěla boji proti společnému nepříteli, německému fašismu.

Československo:

Podle hlášení brněnského svobodného rozhlasu měl velitel vojenských jednotek Varšavského paktu vyhlásit v městě Trenčíně stanné právo. Podle další zprávy snaží se členové Ústředního výboru Komunistické strany Slovenska dostat do Bratislavy, kde má být zítra zahájeno mimořádné zasedání.

Rumunsko:

Náměstek předsedy československé vlády doktor Oto Šik spolu s předsedou Státní plánovací komise, ministrem Václavem Vlasákem, kteří vedli jednání v Bukurešti s vedoucími rumunskými státníky a politiky, ukončili dnes svoji návštěvu v rumunském hlavním městě. Zpráva o ukončení jejich návštěvy, vydaná Rumunskou tiskovou agenturou, neuvádí, kam členové československé vlády z Rumunska odcestovali.

Československo:

Podle sdělení svobodného vysílače v Plzni zbavila vláda Československé socialistické republiky s okamžitou účinností funkce náměstka ministra vnitra Šalgoviče. Rozhodnutí vlády bylo odůvodněno tím, že Šalgovič se ani neúčastnil posledních zasedání vlády, ani se nepokusil navázat s vládou kontakt. Všechna Šalgovičem podepsaná rozhodnutí a nařízení pozbývají platnosti dnem 20. srpna t.r. Funkci šéfa Státní bezpečnosti, kterou Šalgovič dosud zastával, převzal z rozhodnutí vlády ministr vnitra.

Čína:

Vláda Čínské lidové republiky odsoudila podle hlášení rozhlasu v Pekingu obsazení Československa vojenskými silami pěti zemí Varšavského paktu. Čínská vláda zároveň ujistila rumunskou vládu její plnou podporou v případě, že by v Rumunsku mělo dojít k obdobné intervenci.

Rumunsko:

Rumunská tisková kancelář Agerpress vydala dnes zprávu vyvracející informace o vyhlášení dílčí mobilizace v Rumunsku. Ve zprávě se říká, že žádný mobilizační rozkaz tohoto druhu nebyl vydán a že v zemi vládne klid.

Rakousko:

Rakouská tisková kancelář APA dnes oznámila, že se podařilo obnovit dálnopisné spojení mezi Vídní a Prahou spolu s bezprostředním okolím hlavního města Československa. Spojení s Brnem a Bratislavou je nadále přerušeno.

Sovětský svaz:

Sovětský vládní orgán Izvěstija uveřejnil dnes ráno článek svého zvláštního dopisovatele z Prahy, v němž tento píše, že protirevoluční síly v Československu jsou zklamány disciplinovaným chováním příslušníků spojených armád Varšavského paktu, vykonávajících těžkou službu na pražských ulicích. Dopisovatel píše dále, že tyto síly nechtějí očividně vzdát své pozice bez boje. Tyto síly rozšiřují také záměrně falešné zprávy mluvící o napjaté situaci. Ve skutečnosti, píše Izvěstija, je situace ale naprosto klidná a vyrovnaná. Přes provokace chuligánů a svedených maloměšťáků, které reakce angažovala, zůstávají sovětští vojáci klidní a disciplinovaní, bez ohledu na hrozící nebezpečí. Článek Izvěstija je dnes ráno citován všemi západními tiskovými agenturami a velkou řadou rádiových stanic.

USA:

Podle sdělení mluvčího kanceláře amerického prezidenta Johnsona nepřichází prozatím v úvahu, vzhledem k napjaté situaci vyvolané obsazením Československa, zahájení nových jednání o odzbrojení mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Nyní ještě jednu důležitou zprávu, kterou jsme právě dostali během vysílání: Severoslovenský vysílač hlásil ve 12.35 hod., že doktor Husák telefonoval z Moskvy zprávu, že 1. sekretář Komunistické strany Československa Alexander Dubček se osobně zúčastní sjezdu Komunistické strany Slovenska, a z tohoto důvodu má být sjezd strany v Bratislavě odložen. Sjezd měl být zahájen zítra.

Slyšeli jste zprávy Rakouského rozhlasu v české řeči.

autor: ORF
Spustit audio