Zpráva z Plzně: Elišce se nepovedl první let

10. červen 2002

V pátek bylo nalezeno přímo pod katedrálou sv. Bartoloměje na nám. Republiky jedno z mláďat. Později bylo zjištěno, že se jedná o samičku, která byla pojmenována Eliška.

Mládě musí zvládnout ihned po prvním vzlétnutí, které je samo o sobě problematické, i přistávací manévr. Pokud se jedná o mláďata z městských biotopů, nemá mládě prakticky šanci bez problémů přistát na množství strmých střech. V přirozených hnízdních biotiopech tento problém odpadá, neboť mládě má šanci zachytit se travních porostů na skále či větví stromů a po několik pokusech se v letových schopnostech zdokonalí. Ve městě je v případě neúspěchu mládě odkázáno na pomoc člověka.

Eliška byla odvezena do záchranné stanice ptactva, kde zůstala jeden den na pozorování. Druhý den byla vypuštěna členy ČSOP na střechu Hutního projektu, kde její přítomnost ihned zaregistrovali oba rodiče. Ti se postarali o její krmení a dohled nad dalším letem. Problémy s vylétáváním mláďat nejsou v Plzni vzácností, neboť mláďata byla několikrát nalezena spadlá v centru města. V loňském roce došlo ke kurióznímu zranění mláděte, když narazilo do stojícího bagru. V roce 2000 se jedno mládě zabilo při lovu poté, co narazilo do skleněné výplně okna. Doufejme, že v letošním roce budou mít mláďata více štěstí.

autor: jh
Spustit audio