Znovuzrozené kostely: Údrč

19. prosinec 2009

K vánoční atmosféře patří malebné kostely našeho venkova. Po vládě komunistů zůstaly z některých jenom ruiny, ale i tak prožívají svoje znovuzrození. V následujících minutách se vypravíme na Karlovarsko, do malé vesnice jménem Údrč.

Dnešní kostel patří mezi kostely už skutečně znovuzrozené. Údrč je součástí obce Bochov. Vesnice leží v oblasti, která byla silně postižena poválečným odsunem německého obyvatelstva a také následným socialistickým hospodařením. Kostel sv. Linharta je velký barokní chrám z roku 1783. Fasáda chrámu září do okolí svou novostí a čistotou. A to je zásluha především místních chalupářů. Jedním z nich je pan Vladislav Krátký.

Pane Krátký, jak došlo k tomu, že se kostel začal opravovat?

Vladislav Krátký: "Protože jsem se tady narodil, máme kousek od kostela chalupu, na ten kostel koukáme, tak nám nebylo lhostejné, jak vypadá. Tak jsme se s kamarádem Bohoušem Francem jednou sešli, zašli jsme do Bochova na faru s tím, že si půjčíme klíče a podíváme se do kostela dovnitř, protože jsme tam pár let nebyli. No a slovo dalo slovo a řekli jsme si, že by se ten kostel dal opravit. A tak nějak to začalo - už je to dvanáct roků."

Kostel sv. Linharta ve vesnici Údrč

Paní Helena Francová patří také mezi místní chalupáře.

Helena Francová: "Můj manžel Bohumil Franc, který velmi úzce spolupracoval s divadlem Ypsilon z Prahy, poprosil kamarády z Ypsilonky. To první otevření kostela pro veřejnost bylo /tedy/ s plnou parádou včetně celého divadla Ypsilon. Tím se potom snáz nabalovali sponzoři a celý ten projekt se mohl asi lépe rozjet."

Můžeme se podívat dovnitř, do kostela?

Vladislav Krátký: "Určitě."

Vstupujeme do hlavní lodi chrámu. Kostel postihlo rabování v devadesátých letech. Víte, co se tady odtud ztratilo? Vladislav Krátký: "Schází toho tady řekněme minimálně třetina z toho inventáře. Když se kostel opravil celý zvenku, to znamená, je zcela hotová střecha, krovy, fasády, zasklená okna, vyměněny sítě na těch oknech, tak nemálo práce je uděláno i uvnitř. Jsou tady kompletně zrestaurovány všechny obrazy křížové cesty. Na tom má nemalý podíl škola, kde Helena působí."

Helena Francová: "Střední škola umělecko průmyslová na Žižkově v Praze byla tak laskavá, že její studenti opravili malby na křížové cestě. Bylo to s Národní galerií (restaurátorským oddělením), kde udělali alespoň konzervaci těch děl. To ostatní udělali studenti ze Žižkova."

Údrč je poměrně malá obec, kostel je obrovský. Jaké je jeho využití?

Helena Francová: "Kostel neslouží církevním účelům, ale čtyřikrát do roka, především při svátku sv. Linharta, se tady dělá bohoslužba plus kulturní program. Nás teď čeká 25. 12. zpívání s koledami a s církevním obřadem."

Co místní obyvatelé, jak se k tomu staví?

Vladislav Krátký: Vzhledem ke skladbě obyvatelstva nemůžu říct, že by se všichni nějak aktivně podíleli na požádání, (nicméně vyhoví nám) většina těch, které požádáme. Na věži se třeba opravily věžní hodiny a jeden z místních obyvatel se o ty hodiny stará. Chodí třikrát týdně ty hodiny natahovat.

A celá obec ví, kolik je hodin...

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu