Zemřel Andrej Sacharov, obhájce lidských práv a kritik zásahů proti demonstracím v Praze

15. prosinec 1989

V noci na dnešek zemřel v Moskvě ve věku 68 let vynikající sovětský vědec a dlouholetý bojovník za lidská práva Andrej Dmitrijevič Sacharov. Příčinou smrti byl srdeční záchvat. Sjezd lidových poslanců dnes v Kremlu uctil jeho památku minutou ticha. Letos v lednu i v listopadu Sacharov ostře odsoudil brutální zásahy československého režimu proti pokojným demonstracím v Praze.

Jaderný fyzik Andrej Sacharov se stal v roce 1948 členem výzkumné skupiny, která se zabývala vývojem vodíkové bomby. Od 50. let si ale stále naléhavěji uvědomoval morální aspekt své práce a zasazoval se o zákaz nebo omezení zkoušek jaderných zbraní. Za obhajobu lidských byl za Brežněva pronásledován a vykázán k nucenému pobytu v Gorkách u Moskvy. V roce 1975 dostal Nobelovu cenu míru a o čtyři roky později otevřeně odsoudil sovětskou invazi do Afghánistánu.

V roce 1986 Sacharovovi do Gorkého zatelefonoval Michail Gorbačov: mohl se vrátit do Moskvy, k vědecké i politické práci. Letos v březnu byl za Akademii věd SSSR zvolen lidovým poslancem. Jako člen parlamentu Sacharov kritizoval Gorbačova za to, že důrazněji neusiluje o humánnější charakter sovětské společnosti. Začátkem prosince vyzýval ke dvouhodinové stávce za zrušení ústavního článku o vedoucí úloze Komunistické strany Sovětského svazu.

autor: rom
Spustit audio