Zbláznila se jen zvířata?

8. listopad 2004

Vědci zjišťují nápadné změny v chování nejrůznějších zvířat vyvolané znečištěním životního prostředí. Vypadá to, že příroda začíná bláznit.

Například laboratorní potkani mají neustálé nutkání všude šmejdit. Na spánek a odpočinek jim zbývá o polovinu méně času, než je pro tyto tvory obvyklé. Japonští vědci zjistili, že za nespavostí zvířat se skrývá účinek chemikálií - například nitrotoluenu nebo oktylfenolu. Stačí, aby byl mozek několik dní starého potkaního mláděte jednorázově vystaven těmto látkám a zvíře je poznamenáno na hodně dlouhou dobu. Změny v mozku se projeví hyperaktivním chováním. Potkani neznající oddech nejsou zdaleka jedinými tvory, kteří propadají hektickému životnímu tempu.

Své šílence má i vodní živel. Karasi, jejichž mozky byly vystaveny působení prostředku na hubení plevelu atrazinu, se prohánějí vodou stejně zběsile.

Účinkují tyto chemikálie jen na hlodavce nebo kaprovité ryby? Jsme proti nim my, páni všeho tvorstva, opravdu imunní? Určitě bychom se měli postarat o to, aby takových látek bylo naším přičiněním v životním prostředí co nejméně. Jsou to zrádné sloučeniny. Mnohé z nich nevyvolávají zjevnou újmu na těle ani v relativně velkých dávkách. Chování však mění dramaticky už v nepatrných množstvích.

A ještě o něco se můžeme pokusit - uberme na zběsilém chvatu, prolomme ledy netečnosti ke světu kolem i k našim blízkým. Zkusme to a uvidíme, jak se nám to bude dařit. Možná začneme poznenáhlu tušit, jak na tom se svými mozky poznamenanými pestrým koktejlem chemického znečištění doopravdy jsme.

Spustit audio