Září - měsíc počátku babího léta

30. srpen 2004

V září ještě slunce hojně září. - Zářijovým jasným pohledem se ještě jednou ohlédneme za létem. Teplotní křivka v měsíci září doznává výrazný sestupný kurz - konstatuje v Meteoru ing. Zdeněk Vašků.

Podle měření meteorologické stanice v pražském Klementinu dosahuje průměrný dlouhodobý pokles denních teplot na počátku září 0,13 stupně Celsia a na konci již pětinu stupně Celsia. Řada pranostik shledává jistou podobnost měsíce září s květnem. Tento lidový postřeh není v žádném případě zcela bez příčiny. Podobnost obou měsíců se projevuje i v jejich obdobném teplotním charakteru, průměrné dlouhodobé měsíční teploty jsou přibližně stejné.

Proslavené babí léto vládne našemu počasí v dlouhodobém průměru od dnů v polovině poslední zářijové dekády po dny na přelomu druhé a třetí dekády října. V tomto povětrnostně nezvykle jednolitém a dlouhém období se jeví křivka průběhu dlouhodobých průměrných denních teplot jako ladná a hladká, bez mimořádných poklesů a vzestupů. Nejpozoruhodnější přitom je, že skutečná teplotní křivka se po celé babí léto klene nad teoreticky stanovenou průběhovou teplotní čárou. Je tedy neustále tepleji, než by mělo odpovídat roční době. Oceán je totiž ještě značně ohřátý a pevnina se jen pozvolna ochlazuje, takže tepelné rozdíly mezi nimi jsou malé.

Babí léto

Pro babí léto bývá příznačná rozsáhlá nehybná anticyklóna, která se rozprostře nad Balkánským poloostrovem nebo sousedními oblastmi a z níž proudí do střední Evropy někdy výrazně teplý středomořský vzduch.

Současně s příjemnými zlatě slunečnými dny babího léta se řady druhů drobných pavouků zmocňuje stěhovavý pudový neklid. Mladá generace některých pavoučích druhů osnuje padáčky z pavučin - dlouhá pavučinná vlákna. Pomocí těchto létajících zařízení volně unášených vzdušnými proudy potom putuje do nových působišť. Často se předpokládá jako samozřejmost, že "babí léto poletuje hlavně proto, poněvadž pavouci hledají vhodná místa k přezimování". Je ale málo pravděpodobné, že vzdušnými proudy volně unášená vlákna pavučin naleznou v místě svého přistání vhodnější podmínky a skrýše k přezimování, než jsou ty, které úspěšně vyhledala jejich rodičovská generace na místech, kde vyrostli. Hromadné stěhování pavouků v babím létě je proto spíš pudovým projevem schopnosti rozšiřování druhu a období babího léta je pro tyto účely velmi vhodnou dobou.

Zoolog J. Hanák výstižně poznamenal, že toto nápadné pavoučí stěhování probíhá už za nepřítomnosti většiny stěhovavých hmyzožravých ptáků, kteří svou kořist loví za letu. Bezbranní, pasivně unášení pavoučí vzduchoplavci by se jindy stávali snadnou kořistí rorýsů, vlaštovek, jiřiček, břehulí, lejsků, rehků a jiných ptáků.

Spustit audio