Zahraniční tisk komentuje cestu papeže do Polska

27. květen 2006

Převažujícím tématem evropských deníků je cesta papeže Benedikta XVI. do vlasti jeho předchůdce, do Polska. Noviny si všímají hlavně rozdílů mezi nimi a neustále oba papeže srovnávají.

Deník Le Figaro píše, že Benedikt XVI. nepřestal symbolicky vyjadřovat německý národ. Zklamal, když udělal jen jedinou zastávku v autě před památníkem obětem varšavského ghetta.

Poláci, nositelé titulu "Spravedliví mezi národy", kteří zachránili během války mnoho Židů, čekali více spontánnosti a silnější gesto. Ale i v Polsku platí, že Benedikt XVI. není Jan Pavel II..

O papežské cestě se zmiňuje i izraelský deník Haaretz. Mimo oficiální ceremoniály byly první dny návštěvy Benedikta XVI. v Polsku poznamenány dvěma fenomény: stálým zmiňováním jeho německého původu a nevyhnutelným srovnáváním s jeho předchůdcem Janem Pavlem II., polským papežem, který je svými krajany uctíván jako svatý.

Italský tisk věnuje návštěvě Benedikta XVI. v Polsku velkou pozornost. Přece jen Itálie je převážně katolická země. Pravdou ale je, že jen některé deníky jí věnují titulní strany. Italská média se diví obrovským davům v Polsku a čekají s velkou pozorností na zítřejší návštěvu papeže v Osvětimi. Z italských deníků vybírala naše spolupracovnice v Římě Vědunka Lunardi.

Noviny ve Spojených státech zajímá jmenování Michaela Haydena do čela CIA. Jak píše Washington Post, jeho nominace prezidentem Bushem a nakonec i schválení Senátem vyvolalo rozporuplné reakce, především proto, že Hayden vedl Národní bezpečnostní agenturu v době, kdy začala odposlouchávat mezinárodní hovory Američanů ve snaze nalézt možné teroristy. Je třeba si uvědomit, píše Washington Post, že Bush a Hayden přiznali tuto aktivitu teprvy tehdy, až když celý případ odkryly sdělovací prostředky.

Australský deník The Sydney Morning Herald přináší zajímavou analýzu a srovnání Bible a Koránu z hlediska jejich krutosti. Bible má stejný počet výzev k násilí jako Korán, ne-li více. To je temná strana svatého textu, kterou mnoho křesťanů nepřijme, píše list.

Vedle pasáží podněcujících věřící k lásce k bližnímu a nastavení druhé tváře najdeme verše o pekelném ohni, výzvy k násilí a prosby k Bohu, aby se pomstil hříšníkům. Náboženské násilí zdaleka není jen problémem muslimů, píše list.

autoři: dka , Jana Samková
Spustit audio