Zahrada v srpnu

8. srpen 2003

V srpnu léto stále ještě drží vládu nad přírodou ve svých rukách. Zahrada je plná nejrůznějších květů rostlin, které mají rády teplo. Co všechno nám může nabídnout rozkvetlá srpnová zahrada?

Okrasné dřeviny

Kvetou komule Davidovy, ibišky syrské, různé druhy hortenzií, letní tavolníky, začínají kvést vřesovce a vřesy. V kvetení pokračují záhonové růže a některé růže sadové. Také na některých dřevinách se objevují barevné plody, např. na jeřábu, okrasných jabloních, zimolezech, dřínu apod.

Trvalky

Afrikán

V kvetení pokračují z dřívějšího období například kokardy, janeby, pupalky, zvonky a další. Začínají kvést trvalky pozdního léta a podzimu.

Letničky

Pestrou barevnost dávají srpnové zahradě svými květy především letničky. Některé druhy v tomto měsíci s kvetením již končí, většina letniček ale vytrvale kvete nejen v tomto měsíci, ale i v dalším období, některé dokonce do prvních mrazíků. Skutečnost, že u mnoha letniček si můžeme vypěstovat sazenice sami nebo je lze koupit, vytváří možnost osazovat květinové záhony každoročně jinými druhy nebo kultivary těchto většinou bohatě a krásně kvetoucích květin. Pestré letničkové záhony dělají v zahradě parádu prakticky po celé léto.

autor: František Urban
Spustit audio