Záchrana mlžů na řece Blanici

17. červen 2005

Dne 10. 6. 2005 pracovníci Stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi spolu se členy ČSOP Vlašim uskutečnili sběr a následný přesun mlžů v řece Blanici.

Dvacet tři jedinců stále vzácnějšího velevruba tupého a čtyři jedinci škeble říční byli přesunuti z říčního dna u obce Skrýšov, kde dochází k úpravám břehu a části říčního toku těžkou mechanikou a těmto jedincům hrozilo bezprostřední ohrožení života v důsledku zásahu do jejich přirozeného biotopu. Zachránění jedinci byli vráceni zpět řece Blanici pod obcí Louňovice pod Blaníkem do typově shodného místa, ze kterého byli odebráni.

Záchrana mlžů na řece Blanici

Velevrub tupý a škeble říční spolu s ostatními mlži patří mezi živočichy, kteří jsou velmi citliví na své životní prostředí, a jakýkoliv zásah do jejich biotopu se může projevit citelným úbytkem jedinců či jejich úplným úhynem. To se v minulých letech stávalo i v jiných řekách vinou nadměrného znečištění či nevhodným zásahem do koryta toku. Proto je nutné tyto stále málo početné živočichy v přírodě chránit.

Kromě přesunu zmíněných mlžů byl proveden i úklid části koryta, které bylo znečištěno množstvím skleněných střepů, PET lahví, plastových pytlů a železného šrotu. Dle odhadu bylo z koryta Blanice odstraněno 25 kg odpadu, který do volné přírody vyhodili nezodpovědní lidé.

"Poklady" ze dna řeky
Spustit audio

Více z pořadu