Za týrání kuřimských chlapců padly tresty

24. říjen 2008

Brněnský krajský soud rozhodl v takzvané kuřimské kauze: Poslal Kláru Mauerovou na devět let do vězení za brutální týrání jejích synů Ondřeje a Jakuba. Její sestře Kateřině Mauerové uložil deset let vězení. U obou žen soudce Pavel Göth rozhodl o vykonání trestu ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Soudce Göth vyhlásil "Obžalovaná Klára Mauerová se odsuzuje k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 9 roků. Obžalovaná Kateřina Mauerová se odsuzuje k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 10 roků."

Násilí na dětech, kterým je nyní devět a jedenáct let, se dopustilo podle obžaloby celkem šest lidí. Chlapce týrali od léta roku 2006 do května roku 2007 na různých místech v Brně, Kuřimi a Veverské Bítýšce.

Podle obžaloby mělo týrání oba chlapce psychicky zlomit tak, aby byli necitliví k bolesti a poslechli jakýkoli rozkaz. Obvinění je surově bili, mučili a ponižovali. Svazovali je a dokonce zavírali do klecí. Kauza podle policie souvisí s náboženskou sektou, vycházející z učení Hnutí Grálu.

Spolu se sestrami Mauerovými potrestal soud sedmi lety vězení Hanu Bašovou. Barbora Škrlová, která se vydávala za dívku Aničku, byla odsouzena k pěti letům vězení. Nepodmíněný trest pět let vězení dostal Jan Turek. Jan Škrla by měl strávit za mřížemi sedm let. Tito čtyři obžalovaní půjdou do věznice s ostrahou.

autor: ler
Spustit audio