Za podivuhodnou zvířenou Austrálie

23. srpen 2010

Jako zástupci australské fauny se asi každému vybaví klokani a medvídkové koala. Tamní zvířena je samozřejmě ale mnohem bohatší. Miroslav Ponomarev hovořil s cestovatelem a přírodovědcem Radkem Vlčkem o zajímavostech nejen z klokaního života.

Klokaní samice jsou neustále březí a vychovávají současně několik generací mláďat. Každá generace mláďat vyžaduje jinou výživu, jiné mateřské mléko a samice jsou schopny v jeden okamžik produkovat současně 3 druhy mateřského mléka. Každá generace si najde tu svou bradavku, ze které teče to správné mléko, jež k výživě potřebuje.

Také koala nás mnohým překvapí.
Jak asi všichni vědí, živí se pouze eukalyptovým listím, a to dokonce listím jen několika mála druhů eukalyptů. To velmi stěžuje chov koal v zoologických zahradách mimo Austrálii, kde je obtížné tuto specifickou potravu získávat. Eukalyptové listí, které je plné silic a různých alkaloidů, je pro běžné býložravce jedovatou potravou. Koalové mají složitý metabolismus, který jim dovoluje tuto pro jiná zvířata nestravitelnou potravu v klidu konzumovat. Složité to mají jejich mláďata, když přecházejí z mateřského mléka na pevnou stravu. Jejich metabolismus se musí přizpůsobit a úplně se jim mění vnitřní orgány, proto musejí zpočátku jíst natrávené eukalyptové listy. To dělají tak, že konzumují trus svých matek, aby se vůbec jejich trávicí ústrojí bylo schopné nastartovat na přijímání eukalyptu. Teprve po nějaké době mohou začít konzumovat listy syrové.

Spící koala

Typickými představiteli australské fauny jsou také ptakopysk a ježura. Cesta za nimi je skoro cestou do pravěku.
Ptakopyskové i ježury mají jedno společné, a sice, ač jsou to savci, kladou vejce, ovšem jejich mláďata se posléze po vylíhnutí živí mateřským mlékem. Jak ježura tak ptakopysk mají na zadních nohách duté ostruhy spojené s jedovou žlázou, která je ukrytá v lýtkovém svalu, to je ojedinělé, to nemá žádný savec. Jsou to vlastně jediní jedovatí savci, kteří jsou schopni touto ostruhou uštědřit případnému nepříteli citelnou ránu.

Klokan rudý
Spustit audio