Za čápy na Sibiř

2. červenec 2002

Dnes ráno odlétá do Ruska pětičlenný tým projektu Nová odysea. Během následujících týdnů by měl na střední Sibiři označit satelitními a pozemními vysílači tři čápy černé.

V žádném případě nepůjde o jednoduchý úkol. Populační hustota čápů černých je v nezměrných rozlohách Sibiře mnohem nižší než ve střední Evropě, takže bude problém je vůbec najít, a to i přesto, že vyhledávání hnízd se již delší dobu věnují ruští spolupracovníci projektu. Složitá ostatně bude už doprava do zájmové oblasti, která leží v neosídlené tajze asi 500 kilometrů od Krasnojarska.

Čáp černý

Nová odysea by měla přinést odpovědi na základní otázky: Kudy a kam poletí zimovat čápi černí ze Sibiře? Co je na jejich cestách a v zimovištích ohrožuje? Podobně jako Africká odysea, kterou Český rozhlas zahájil v roce 1995, má ovšem Nová odysea přinést rovněž svědectví o životě v oblastech, které jsou nám vzdáleny geograficky i kulturně.

Online zpravodajství z expedice na Sibiř budou přinášet internetové stránky Českého rozhlasu (www.rozhlas.cz/odysea), živé vstupy bude vysílat Český rozhlas 2 - Praha vždy v pondělí, středu a pátek po půl osmé ráno a ve variabilních časech také Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Hlavním organizátorem projektu je spolu s Českým rozhlasem Zoopark Chomutov, dále se na něm podílí EARAZA (Euro-Asian Regional Association of Zoos and Aquariums) a odborným garantem je Akademie věd České republiky. Mediálními partnery se staly časopisy National Geographic ČR a ABC.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio

Více z pořadu