Z nádraží do Brojovy ulice se přestěhoval památník československých legionářů

8. listopad 2019 08:20

Československé legionáře bude v Plzni znovu připomínat pomník. Původně stál před plzeňským hlavním nádražím. Před dvěma lety ho ale kvůli rekonstrukci odtud odvezli a na své původní místo už se nevrátí. Dnes bude znovu slavnostně odhalen před 20. základní školou v Brojově ulici v plzeňské části Slovany.

Tento sloup byl původně odhalen k 50. výročí založení KSČ, stalo se tak v roce 1971. Zdobná část se vztahovala k prezidentovi Klementu Gottwaldovi, po kterém bylo pojmenováno i hlavní nádraží. Architekturu pomníku vytvořil Hynek Gloser. Pásový reliéf dříve obepínající pylon s plošným portrétem Klementa Gottwalda byl prvním plzeňským dílem západočeského rodáka a navrátilce, v té době již známého sochaře národního umělce Aloise Sopra(1913–1993). Je autorem například i sochy J. K. Tyla před Velkým divadlem nebo sochy Bedřicha Smetany ve Smetanových sadech.

Historická fotografie Plzeň-Gottwaldovo nádraží

Po revoluci, konkrétně v roce 1998, byl původní pylon opatřen reliéfy M. R. Štefánika, T. G. Masaryka, J. Masaryka a E. Beneše. Pomník byl následně věnován památce Čs. legiím 1. i 2. světové války.

Autorem je Vladimír Havlic(1944–2004). Ve své novodobé podobě byl sloup odhalen 31. října 1998. Objevily se ovšem názory, že místo není jako připomenutí památky legionářů úplně ideální, a tak v roce 2007 vznikl ještě další nový pomník Na Homolce.

V roce 2017 byl v rámci rekonstrukce přednádražního prostoru sloupový památník odstraněn a ode dneška bude tedy nově před 20. základní školou v Plzni na Slovanech.

Projekt Křížky a vetřelci mapuje drobné umění na území města Plzeň. Zaměřuje se jak na umění z doby normalizace, tak na sakrální památky jako jsou křížky či kapličky. Bez povšimnutí však nezůstávají ani pomníky a pamětní desky.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio