Vzhůru na rozhlednu, dál po jarní stezce

20. březen 2013

Zoo Olomouc vás zve na večerní výstup na rozhlednu i na procházku po stanovištích „jarní stezky“.

Svým umístěním do areálu zoologické zahrady získává vyhlídková věž na své jedinečnosti a současně se stává nejvyšší rozhlednou v rámci všech zoologických zahrad na území České republiky.

Za svou existenci vděčí mimořádné dotaci komise pro rozvoj cestovního ruchu. Život jí vdechl architekt Jan Navrátil. Její stavba začala v roce 1972 a o 2 roky později, tedy v roce 1974, se z ní pohledem na úrodnou Hanou těšili první návštěvníci.

Samotná věž je tvořena ocelovou konstrukcí s půdorysem trojúhelníku. Dosahuje výšky 32 m a stojí v nadmořské výšce 388 m. Svůj původní vzhled si uchovala až do roku 1999, kdy prošla rozsáhlou rekonstrukcí včetně obou svých teras. Pozbyla hliníkového opláštění, získala antikorozní nátěr v barvách pískové a modré. V roce 2011 došlo ke kompletní rekonstrukci restaurace Pod Věží.

22. a 23. března 2013 mohou návštěvníci zoologické zahrady využít k tomu, aby se na život v zahradě podívali z pěkné výšky. V podvečer je na věži přivítá průvodce, a ti, kteří zdolají 128 schodů, mají jedinečnou možnost získat jako první speciální sběratelské razítko. „Při dobré viditelnosti se naskytne pohled na zvířata, olomoucké panorama, siluetu Jeseníků, či barokní svatokopeckou baziliku,“ doporučuje Milan Kořínek, fotograf zoologické zahrady.

Pohled z věže na chrám Navštívení panny Marie

Průvodce vychází z prostranství restaurace Pod Věží v 17.15, 17.30, 17.45, 18.00 a v 18.15 hodin. Věříme, že po čtvrtém výstupu nebude vynášen návštěvníky nahoru...

Příznivci zoo mohou první jarní dny 23. a 24. března 2013 věnovat i „jarní stezce, kterou pro všechny zvídavé i zvědavé zahrada připravila ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Olomouc. Na deseti stanovištích si každý zájemce vyzkouší zodpovědět nejrůznější otázky ze zvířecí říše. Na úspěšné čekají lákavé odměny.

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio