Významný přírůstek v pavilonu Afrika zblízka

21. prosinec 2005

Pražská zoo zaznamenala další významný úspěch v chovu medojedů. V pátek 16. 12. v ranních hodinách se v pavilonu Afrika zblízka narodilo mládě či mláďata medojeda - ošetřovatelé zatím neznají přesný počet, samice s mládětem (mláďaty) neopouští své útočiště v dřevěné boudě, nacházející se v expozici medojedů.

Pavilon byl až do pondělí 20. 12. pro veřejnost uzavřen s cílem zachovat absolutní klid pro první chvíle, které jsou rozhodující pro přežití mláděte či mláďat. Jedná se v krátké době o již druhý velký úspěch v chovu medojedů, v červnu 2004 se narodil pár (viz foto), který se v současné době nachází v izraelské zoo v Ramat Ganu. Úspěšnými rodiči jsou samec Čert a samice Káča, kteří do pražské zoo přišli v roce 2000 z Tanzánie, a jak se zdá, v pavilonu Afrika zblízka jim to svědčí.

Měsíc stará mláďata medojeda - červenec 2004

Zoo Praha je tak v současné době jedinou zoologickou zahradou na světě s odchovem medojedů, a pátou v celkové historii světových zoologických zahrad, kde se podařilo tyto sympatické šelmy odchovat.

Medojed (Mellivora capensis) je kunovitá šelma, žijící v Africe, v přírodě má jen málo nepřátel, jeho silnou a tuhou kůží neproniknou zuby jedovatých hadů, natož žihadla včel, jejichž hnízda rozhrabává při mlsání medu. Váží mezi 7 až 13 kg, březost trvá 7 měsíců a rodí se jedno až 4 mláďata.

autor: tisková zpráva
Spustit audio