Význam poutních míst

21. březen 2009

Desetitisíce poutníků proudí každý rok na hru Zvir na severovýchodním Slovensku. Před dvaceti lety se tam zjevila Panna Maria třem malým dětem. O události vypráví také nový český dokument "Ivetka a hora". Vidět jste ho mohli v tomto týdnu třeba na festivalu Jeden svět. A jaká jsou nejvýznamnější poutní místa v České republice? Čím jsou výjimečná a jak je to s poutními místy v ostatních náboženstvích?

V České republice patří mezi nejvýznamnější poutní místa Stará Boleslav, Svatá Hora u Příbrami, Velehrad a Svatý Hostýn. Podle duchovního Štěpána Filipce jsou to místa bližšího a intenzivnějšího setkání s Bohem.

"Čili setkání člověka s Bohem, většinou na nějakém konkrétním místě a doprovázené nějakým mimořádným dějem, nechci říci zázrakem, ale něčím, co třeba bylo pro člověka nevysvětlitelné."

Bazilika na sv. Hostýně

Nebo je místo spjaté s konkrétní historickou událostí. Právě ve Staré Boleslavi byl zavražděn svatý Václav.

"Tato místa jsou pro člověka a především pro člověka věřícího velmi důležitá. Například Stará Boleslav se stala poutním místem záhy po Václavově zavraždění."

Bylo to ve druhé polovině 10. století. Vlastně jen několik desítek let po této události. Důležitá je i cesta k poutním místům. Už jen to, že se na ni vypravíte a opustíte denní stereotypy, je přidaná hodnota.

"Už jenom tím, že se lidé vydají ze svého zaběhnutého způsobu života a absolvují pouť pěšky, je něco, co člověk sám ze sebe přidává. A když dorazíte na místo, očekáváte, že něco obdržíte."

Křížová cesta na Hostýně

Jak ale připomíná Štěpán Filipec, nic není samozřejmé.

"On to zase není automat, do kterého hodíte minci a vypadne vám káva nebo dobrý pocit. Ale už jenom to, že se zastavím, že si uvědomím, co je v mém životě zásadní, které hodnoty jsou důležité, tak už jenom tohle může vést ke zklidnění a to je v dnešní uspěchané době velmi pozitivní."

Pro muslimy je nejvýznamnějším poutním místem Mekka. Hadždž musí vykonat alespoň jednou za život. Pro Irácké šíity je pak poutním místem Karbala.

"Když začneme u nejstaršího monoteistického náboženství, u židovství, tak už tam vidíme, že každoroční pouť do Jeruzaléma, kde se Izraelité mohli setkat s Hospodinem, byla přítomna jako základní princip židovského náboženství už tisíciletí před Kristem. Křesťanství na toto navazuje."

Vyjít na cestu, vydat se na pouť i to vyžaduje jistou odvahu. Odměnou je ale bližší setkání s Bohem.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu