Výzkum rakoviny pomocí psů

28. duben 2006

Jistá britská charitativní organizace (The Kennel Club Charitable Trust) se rozhodla podpořit výzkum využívání psů při hledání rakoviny u lidí. Částku 10 tisíc liber věnovala na výcvik psů v pilotním projektu, který se právě rozjíždí.

Výzkum započal v Amerdermském výzkumném středisku (Amerderm Research Trust) poté, co bylo zjištěno, že psi jsou schopni odhalovat rakovinné buňky čichem, a to i v době, kdy nemocný nemá žádné patrné problémy. Dovedou tak něco, co lidé jen s velkými problémy, neboť dělat opakované preventivní prohlídky všech lidí není možné z mnoha důvodů. První výsledky výzkumného centra byly publikovány v září 2004 (British Medical Journal).

Výzkumný tým pracuje v Amershamské nemocnici v Buckinghamshire ve spolupráci s trenéry, připravujícími psy pro neslyšící. V projektu jde hlavně o to, ověřit přesnost psů při odhalování rakovinných buněk například kůže či prostaty. Základem výzkumu je známý fakt, že rakovinotvorné buňky produkují jisté chemické látky odlišné od produktů normálních buněk a je pravděpodobné, že psi jsou schopni registrovat odlišnou vůni těchto látek.

V současné době se v centru připravuje šest psů: čtyři kokršpanělé a dva labradoři. Všichni žijí běžný život v domovech svých trenérů a do výzkumného střediska s nimi docházejí čtyři- či pětkrát týdně asi na hodinu a připravují se na budoucí využití. Při výcviku se používají vzorky moči či kůže pacientů nemocných rakovinou a vzorky zdravých lidí. Přestože se zatím pracuje jen se vzorky, výsledky jsou velice pozitivní. Psi se navíc učí při nálezu chovat shodným způsobem - lehnou si. Podle veterinárních lékařů a mikrobiologů psům nehrozí žádné nebezpečí z toho, že přicházejí do styku s materiálem obsahujícím rakovinotvorné buňky.

Mike Townsend, ředitel Kennel Club Charitable Trust, říká: "Boj s rakovinou je jednou z největších současných výzev, které před lidstvem stojí. Jak se ukazuje, právě psi nám v boji mohou být zdatnými pomocníky. Minulý rok získal jeden z našich psů Tangle cenu za to, že se stoprocentním úspěchem byl schopný objevit rakovinu u lidí."

autor: Martin Smrček
Spustit audio