Vyhlášení Stromu roku ve Vlašimi

15. říjen 2004

V dubnu letošního roku vyhlásilo Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim ve spolupráci s městem Vlašim anketu, která měla vybrat Strom roku 2004 ve Vlašimi. Šest kandidátů (připomeňme, že se jednalo o dub letní u dvora Skalkov, vrbu bílou na zahradě u obytného domu čp. 865 v ulici Lumíra Březovského ve Vlašimi, jírovec maďal v Nádražní ulici ve Vlašimi, douglaska tisolistá v Sukově ulici ve Vlašimi, lípy srdčité a trnovník akát na bývalém hřbitově za vlašimskou průmyslovkou a lípa srdčitá na pozemku domu č. p. 11 v Bolině) obdrželo celkem 42 hlasů.

Nejvíce hlasů pro titul Strom roku 2004 ve Vlašimi obdržel dub letní u dvora Skalkov, který stojí v údolí 2 km jihovýchodně od Vlašimi. Tento strom nominoval Michal Setnička z Vlašimi, Stromem hrdinou účastníci ankety zvolili jírovec maďal v Nádražní ulici ve Vlašimi. Ten byl nominován nezávisle na sobě oddílem Mladých ochránců přírody Alcedo při Českém svazu ochránců přírody Vlašim a paní Dagmar Tlustošovou z Vlašimi. Vítězné stromy budou v roce 2005 odborně dendrologicky ošetřeny Českým svazem ochránců přírody Vlašim.

Jírovec maďal v Nádražní ulici ve Vlašimi

Slavnostní vyhlášení ankety proběhne ve čtvrtek 21. října 2004 při exkurzi po některých nominovaných stromech ve Vlašimi. Z hlasujících v anketě bude na této exkurzi, kterou výkladem doprovodí Ing. Václav Zemek z referátu životního prostředí Městského úřadu Vlašim, vylosován výherce, který obdrží zajímavé knižní ceny s regionálním zaměřením.

Jak jsme již také informovali, dub letní u Skalkova postoupil ve stejnojmenné celostátní anketě Nadace Partnerství mezi 12 finalistů. O tom, který strom získá celorepublikový titul, se dovíme na slavnostním vyhlášení celostátní ankety v pátek 22. října 2004 v Brně (více o celostátní anketě na www.stromzivota.cz).

Dub letní u dvora Skalkov
autor: Jan Urban
Spustit audio

Více z pořadu