Vydání knihy Klenot z Mediny se odkládá kvůli strachu z muslimů

19. říjen 2008

Literární zpracování života muslimského proroka Mohameda vzbuzují rozruch zpravidla ještě před tím, než se objeví na knižních pultech. Nejinak tomu bylo v minulých týdnech ve Velké Británii - nakladatelství Gibson Square se rozhodlo odložit vydání knihy Klenot z Mediny americké autorky Sherry Jonesové na neurčito. Stalo se tak kvůli obavám z násilných reakcí muslimské komunity ve Spojeném království.

Když vyjžděli koncem září hasiči k požáru v budově malého londýnského vydavatelstvé Gibson, netrvalo dlouho, než zjistili, že oheň byl založen úmyslně. Gibson Square se ujali knihy Sherry Jonesové poté, kdy její publikaci v Británii - jinak známe tolerancí vůči nekonvenčním literárním interpretacím - vzdalo mnohem renomovanější nakladavatelství Random House.

Knížka popisuje vztah mezi prorokem Mohamedem a jednou z jeho manželek Aishou, s kterou se oženil, když jí bylo devět let, a patřila pak k jeho nejoblíbenějším. Expert na islám Šahed Amanul v rozhovoru pro BBC však tvrdí, že kniha neobsahuje žádné výroky, které by měly muslimy pohoršovat:

Autorka tvrdí a já jí v tom věřím, že hlavním postavám prokazuje respekt a úctu a zdá se, že způsob literárního zpracování postav není urážlivý, Proroka zobrazuje jako odpovědného manžela, říká Šahed Amanul.

Z londýnského útoku na sídlo nakladatele byli obžalováni tři mladí muslimové. Je zřejmé, že v současné přecitlivělé době stačí pouhé převedení zakladatele islámu do literární postavy a je doslova oheň na střeše. Byť, jak tvrdí Šahed Amanul, něco podobného samotné náboženství, tedy islám nezakazuje:

"Je to sice hodně nežádoucí, ale vyložený zákaz neexistuje. Je to jen nevkusné - muslimové mají pocit, že Prorok je osobnost, kterou je třeba chránit. Potíž je v tom, že zbytek světa o tom vede diskurs a muslimové jsou tomu vystaveni vůbec poprvé."

Britská nakladatelství málokdy podlehnou veřejnému či politickému tlaku, aby stáhli chystanou knihu z edičního plánu. Obvykle si zakládají na své hluboce zakořeněné nezávislosti. Krok vedení společnosti Gibson Square je ojedinělý a vyvolal obavy těch, kteří hájí v Británii svobodu slova a projevu. Ti upozorňují krom jiného na to, že Klenot z Mediny vyšel bez větši kontroverze ve Spojených státech nebo v Srbsku a do konce roku má vyjít ještě nejméně v dalších patnácti zemích. Britští čtenáři si však alespoň zatím budou muset počkat. Pokud si ovšem knihu neobjednají u některého z internetových knihkupectví, které obstarávají knihy přímo ve Spojených státech.

autor: Ivan Kytka
Spustit audio