Vladimír Burjánek: Moudra

23. září 2018

Když dáš krávě do držky, ona ti dá do dížky, opakoval mi mnohokrát tuhle lidovou moudrost můj chytrý strýček sedlák. A podle ní se také sám řídil.  Kravka byla prioritou. 

Lidi ještě nemuseli večeřet, ale dobytek musel mít svoje, založeno, poklizeno, připraveno. Strýc to neopustil ani tehdy, když jeho kravičky odvedli ke společnému ustájení. Ten dobytek za nic nemůže, říkal. Strýček byl vůbec specialistou na přenos lidových mouder a poučení do života.

Dalším z jeho oblíbených rčení bylo: kdo má peníze zbývací, koupí si holuby lítací. Proto nikdy, jak měl v zemědělství rád všechny živočichy, nechoval holuby. Považoval to za vyhazování těžce vydělaných peněz a uznával pouze holuby poštovní, které chovali ve vsi specialisté.

Placičky (ilustrační foto)

Díval jsem se onehdy ráno na televizi a blesklo mi nejednou hlavou, co by tomu asi řekl právě strýc. Nějaká food blogerka - problém by strýček měl už asi s tím, jak se někdo může živit tak, že po internetu ukazuje, co upekl či uvařil. Tak tam vystupovala nějaká holčička, co oslňuje vařením. Pekla zdravé placičky. A to už by se strýček určitě chytil, když prozradila materiál. Melasa a otruby.

Strýc by nezapřel zdravý selský rozum a řekl by. Podívejme se. Co se dřív dávalo dobytku, to dnes jedí jako zdravé speciality lidé.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.