Víte, co to jsou celakanti?

11. srpen 2003

Celakanti, latinsky coelacanthi, je skupina stopkoploutvých ryb, které žijí od devonu, tedy téměř 350 milionů let, v téměř nezměněné formě a stavbě těla až dodnes.

Živého celakanta chytili náhodou poprvé 22. prosince 1938 v Mosambickém zálivu. Exemplář ryby se zachoval jen díky správkyni muzea v East London M. Courtenay-Latimerové. Jako celakanta ji identifikoval dr. J. L. B. Smith a pojmenoval ji latimeria. Druhého živého celakanta ulovili v roce 1952 a potom ještě dalších devět - všechny v souostroví Komory, což jsou ostrovy mezi Madagaskarem a východním pobřežím Afriky. V roce 1963 požádal dr. Smith o založení mezinárodní společnosti na ochranu těchto starodávných tvorů.

Dr. Smith se svým nálezem

Celakant je zvláštnost, která nemá obdoby. Od všech typů existujících ryb se celakant liší znaky, které jsou známé u zkamenělin raných primitivních typů ryb z devonu, permu a triasu. Celé tělo má pokryté pancířem hrubých šupin modré barvy. Ploutve jsou na masitých stopkách a připomínají končetiny. Důležitým anatomickým znakem je dutá chrupavčitá páteř a podél ní duté ostny. V nose má speciální dutinu se šesti kanály, ale její funkce není doposud známa. Pod kůží celakanta je vrstva buněk obsahujících olej. Na spodní čelisti má pevné zuby, jaké se nevyskytují u žádné z žijících ryb. Žije v hloubce 150 až 800 metrů, dorůstá délky 180 cm a váží až 70 kilogramů.

Celakant
autor: František Urban
Spustit audio