Viděli jsme úplněk s částečným zatměním

19. květen 2022

Pondělní „květinový“ úplněk 16. května nám jako bonus nadělil zatmění Měsíce. Z našich končin bylo vidět nejprve jako nevýrazné polostínové, které pak přešlo v částečné. 

Lidé na západě Francie, ve Španělsku, Portugalsku, na Azorech, Kanárských ostrovech či v Americe na tom byli lépe – viděli zatmění úplné. U nás totiž necelou čtvrthodinku před jeho začátkem Měsíc v 5 hodin a 15 minut ráno zašel za obzor.

Pohled na zatmívající se Měsíc u Radobýlu nad Litoměřicemi, 16. května 2022

I tak „naše“ částečné zatmění za půlhodinky trvání pozorovatele potěšilo. Stín Země začal z měsíčního krajíce výrazně ukusovat krátce před půl pátou ráno, po cca deseti minutách se kolem Měsíce (při pohledu z pozorovacího stanoviště Litoměřice) začaly formovat oblačné pásy, které naštěstí pozorování příliš nenarušily. Ve 4 hodiny 50 minut se Měsíc schoval za úpatím Radobýlu (viz foto).

Příští podobný úkaz nastane v říjnu 2023, na úplné zatmění Měsíce si ovšem počkáme až do roku 2025. Jev vzniká při průchodu Měsíce zemským stínem. Teoreticky by k němu mělo docházet při každém úplňku, kdy je těleso přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění. Je to dáno sklonem dráhy Měsíce vůči rovině zemské dráhy, proto stín Země častěji Měsíc mine.

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související