Veselé vánoce s anekdotami - 1967

26. prosinec 2013

Možná si vzpomínáte, že v 60. letech oblíbený hudebně-zábavný Kabaret HoHe byla jedna velká mystifikace. Všichni takzvaně vystupující své písně nazpívali či své scénky natočili jindy a jinde – dramaturg Jaromír Čermák je vybral a skladatel a konferenciér Jaromír Vomáčka uváděl, jakoby právě nastupovali na scénu. A nenechte se zmást smíchem a potlesky – vše je namixováno uměle, i když umně. Je prosinec 1967, kabaret HoHe byl naladěn vánočně.

Ano, Jaromír Vomáčka zkomponoval i hit, kterému se dlouhá léta během Vánoc prakticky nešlo vyhnout. A propos, složil také hudbu k seriálům Kamarádi nebo Pan Tau, ze známých písní Lékořici pro Václava Neckáře, či „Zhasněte lampiony“ pro Yvettu Simonovou. Osudnou se mu stala píseň „Běž domů, Ivane“, která v 68. roce znamenala nejen konec kabaretu HoHe, ale také takřka doživotní zákaz na mikrofonu pro Jaromíra Vomáčku.

Pokračujme v mystifikaci a pozvěme do sálu několik známých herců s anekdotami. Ty sice nejsou o Vánocích, ale natočeny byly pro vánoční pořad v prosinci 1973. A pak zpět do kabaretu Hohe 1967 – s Jiřinou Bohdalovou a Jaromírem Vomáčkou.

autor: Eva Hazdrová-Kopecká
Spustit audio