Velká netřesková soutěž

23. červen 2006

Zoo Ohrada se právě loučí s dalšími mláďaty puštíků bělavých. Nastal čas, kdy opustili rodnou voliéru a odjeli s vybranými rodičovskými páry na Šumavu do vypouštěcích voliér. Zde si mláďata budou postupně zvykat na nové prostředí a přibližně za měsíc budou vypuštěni do volné přírody.

Ještě několik dalších týdnů ale neztratí hlasový a vizuální kontakt s dospělými ptáky ve voliéře, což je pro mladé puštíky velmi důležité. Bez zbytečného stresu se naučí lovit a sami si zvolí, kdy začnou žít jako správné divoké sovy a rozletí se do šumavských lesů, aby tak rozšířili řady puštíků bělavých, kteří tu byli vypuštěni v předchozích letech. Tím se završí další období úspěšné reintrodukce puštíka bělavého, původní středoevropské formy tohoto druhu, která je od 30. let 20. století považována na Šumavě za vyhynulou.

Mláďata puštíka bělavého v Zoo Ohrada

Program reintrodukce tohoto krásného ptáka byl zahájen v r. 1991 díky iniciativě CHKO Třeboňsko a dosud zdárně probíhá. Zoo Ohrada, která je do programu zapojena od samého počátku, odchovala téměř polovinu (51) z celkového počtu odchovaných mláďat (108), určených k vypuštění do volné přírody či k sestavování nových chovných párů, a v současné době je koordinátorem chovu, na němž se podílejí i další zoologické zahrady a chovatelská zařízení.

Díky vzorné spolupráci zoologických zahrad a dalších chovatelských zařízení, Správy CHKO Třeboňsko, která celý program řídí, NP a CHKO Šumava a Vojenských lesů a statků Horní Planá, zapojených do programu se populace tohoto druhu sovy na Šumavě zdárně rozrůstá. O tom, jak je projekt zatím úspěšný, svědčí to, že na Šumavě je možné potvrdit pravidelný výskyt těchto ptáků a že od roku 1998 bylo zaznamenáno již i jejich hnízdění v přírodě.

Blíží se první vyhodnocení netřeskové soutěže!

Plakát soutěže

30. 6. vybereme dva nejlepší sběratele netřesků a rozchodníků. Kdo přinese do zoologické zahrady nejvíc těchto rostlinek v kelímku označeném jménem a adresou, dostane volnou vstupenku do Zoo Ohrada na celý rok 2007. Tím však soutěž nekončí. 31. 8. 2006 vybereme 10 nejlepších jednotlivců, 1 kolektiv a vylosujeme 30 dalších dárců, pro které uspořádáme v září 2006 "Den otevřených dveří", mimo jiné i v prostorách, které se teprve připravují k otevření pro veřejnost.

autor: tisková zpráva
Spustit audio