Vánoční květinové dary

17. prosinec 2003

Nejenom k narozeninám či ke jmeninám, ale i na významné sváteční dny, jakými Vánoce skutečně jsou, můžeme být obdarováni květinami. Z těch nejběžnějších jsou teď nabízeny vánoční hvězdy, bramboříky, také azalky ale i další.

Všechny uvedené květiny musí být chráněny před průvanem a namrznutím, ale kvůli udržení květů po co nejdelší dobu je máme mít na místech chladnějších, s teplotami 18 až 20 stupňů Celsia. Proto je také nesmíme přelévat, zálivku děláme do spodní misky a po hodině musíme zbývající vodu slít. Lépe jim je na přísušku než při přemokření. V každém případě jim máme dopřát dostatek rozptýleného světla.

Vánoční hvězda

Zvláštní péči potřebuje vánoční hvězda. Asi po dvou až třech měsících jí omezte na měsíc zálivku a začátkem dubna ji sestříhejte asi na polovinu objemu keře. Pak začněte od května do konce srpna hodně přihnojovat. Od konce září jí omezte veškeré světlo aspoň po dvanáct hodin zakrýváním neprůsvitným krytem - třeba plechovým kbelíkem - od včera do rána. Koncem listopadu se jí zabarví poslední listeny do původního barevného květu - podaří-li se, můžete ji mít dlouholetou.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio