V Praze proběhne mezinárodní konference Jezuité v Českých zemích

24. duben 2006

12. února 1556 se vydalo dvanáct jezuitů na cestu z Říma přes Vídeň do Prahy, kam dorazili 21. dubna. Roku 2006 je tomu právě 450 let a při té příležitosti pořádá Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy (KTF UK) a Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova mezinárodní konferenci Jezuité v Českých zemích.

V Praze se první jezuité usadili na místě dnešního Klementina, kde vybudovali velkou kolej s kostelem Nejsvětějšího Salvátora. Collegium Clementinum bylo založeno Petrem Canisiem. Působení Tovaryšstva Ježíšova začalo v Českých zemích ještě za života zakladatele řádu, sv. Ignáce z Loyoly, který v témže roce v Římě zemřel. Od té doby se řád podílel na náboženském, kulturním i vědeckém životě a výrazně se zapsal do dějin země. Od r. 1622 jezuité dokonce převzali správu pražské univerzity. R. 1623 se rozdělila Rakouská provincie a vznikla samostatná Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.

Činností jezuitů na našem území se bude zabývat Mezinárodní vědecká konference JEZUITÉ V ČESKÝCH ZEMÍCH - BOHEMIA JESUITICA 1556-2006, která proběhne ve dnech 25.-27. dubna 2006 v Praze. Řadí se spolu s konferencí o historii a praxi duchovních cvičení v srpnu 2006 v Loyole a s konferencí o Konstitucích a vytváření jezuitské kultury v říjnu 2006 v Římě k významným akcím Jubilejního roku 2006 zahájeného 3. prosince 2005, na svátek sv. Františka Xaverského, v Javieru ve Španělsku. V tomto roce se připomíná, že před 450 lety zemřel sv. IGNÁC z LOYOLY (+ 31. července 1556) a před 500 lety se narodili sv. FRANTIŠEK XAVERSKÝ (* 7. dubna 1506) a blahoslavený PETR FABER (* 13. dubna 1506).

Na symposiu vystoupí přes 100 referentů z České republiky, Německa, Rakouska, Nizozemí, Belgie, Itálie, Španělska, Francie, Anglie, Švýcarska, USA a Kanady. Tematické okruhy budou zahrnovat osobnost sv. Ignáce a jeho spiritualitu, dějiny Tovaryšstva Ježíšova v Českých zemích, působení jezuitů v teologii, filozofii, v přírodních vědách, matematice a na pražské univerzitě. Přednášky budou pojednávat rovněž o vztahu jezuitů k divadlu, hudbě a výtvarnému umění, budou se věnovat literatuře a rétorice.

Jednacími jazyky konference jsou čeština, němčina a angličtina. Pro lepší orientaci účastníků se připravuje sborník abstraktů referátů. Symposium je otevřeno odborné i laické veřejnosti. Nepožaduje se přihlášení předem; registrace účastníků začne probíhat v úterý, 25. dubna od 13:00 v budově Katolické teologické fakulty (KTF) Univerzity Karlovy (UK) v Praze-Dejvicích, Thákurova 3. Konferenční poplatek na tři dny činí 300 Kč; pro studenty a zaměstnance Karlovy univerzity je účast volná.

Pražská konference se koná pod záštitou ministra kultury ČR Vítězslava Jandáka a pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka. Projekt stojí pod patronací svatých IGNÁCE a PETRA CANISIA.

Více podrobností najdete na stránkách www.bohemiajesuitica.cz

Spustit audio