V Orlinském údolí probíhají práce na obnově rybníků

1. září 2006

Počátkem letošních prázdnin začaly v Orlinském údolí, oblíbeném vycházkovém místě obyvatel Vlašimi, první práce na projektu "Revitalizaci potoka Orlina". Realizací je dotčen rybník Utopenec, vodní nádrž Orlina a její boční nádrž Punčoška, místy dojde k úpravám potoka Orlina a vyhloubí se sedmnáct tůní mezi rybníkem Utopenec a železniční tratí Benešov u Prahy - Trhový Štěpánov.

Na rybníku Utopenec právě probíhá těžba usazenin, které se zde nahromadily v průběhu předchozích desítek let. Vytěžené bahno se vyváží na okolní plochy orné půdy, které se nacházejí v blízkosti rybníka. Na Utopenci také dojde k odstranění současného špatného zařízení na vypouštění vody, nové bude osazeno tak, aby bylo možné manipulovat s vodní hladinou. Upravena bude i hráz a bezpečnostní přeliv.

Podobně jako na Utopenci se těží bahno i na nádrži Orlina. Z obou vodních nádrží a z boční Punčošky bude odstraněno 10.800 m3 usazenin. Na Orlinské nádrži byl již opraven výpustní objekt, byla zde namontována nová lávka se zábradlím. Hráz byla zbavena travního drnu a bylo opraveno kamenné zpevnění. Dojde také k odstranění panelů, kterými je vyloženo v části nádrže dno. Na potoce dojde k úpravám především v místech výtoku vody z jednotlivých vodních nádrží a v místech, kde byl stržen břeh velkým množstvím protékající vody. Koryto již bylo zbaveno množství odpadu a překážek. Jedním z důvodů, proč se potok upravuje jen místy, je i výskyt kriticky ohroženého raka říčního (Astacus astacus), jenž zde žije v početné populaci.

Obnova rybníků

Mezi rybníkem Utopenec a železniční tratí Benešov u Prahy - Trhový Štěpánov bude v délce 1,55 kilometru vybudováno sedmnáct tůní, jež se stanou místem pro živočichy, kteří jsou vázáni svým výskytem na vodní prostředí. Mezi Utopencem a Orlinou již byly čtyři tůně vyhloubeny, postupně se plní vodou a zarůstají rostlinami. Předpokládané ukončení projektu je naplánováno na říjen roku 2006. Realizací dojde ke stabilizaci dolního toku Orlinského potoka, tůně se stanou biotopem cenných druhů organismů, odbahněné rybníky se budou extenzivně hospodářsky využívat a zároveň se stanou zajímavým místem odpočinku pro obyvatele města Vlašimi nejen za teplých letních dnů.

autor: tisková zpráva
Spustit audio