Už teď myslíme na vinobraní

28. únor 2004

Pro pěstitele vinné révy nastává už teď povinnost připravit révové keře tak, aby jejich podzimní hrozny byly patřičně kvalitní. To znamená mít jich na keři neboli na hlavě jen tolik, aby dobře narostly a vyzrály.

Vinaři, a nejen oni, dbají na velikost hroznů a bobulí v nich, což zabezpečují už teď (před polovinou března) zpětným řezem výhonů révy. Loňské přírůstky mohou být i několikametrové, přesto se musí téměř celé odstřihnout na nejníže postavená očka.

U velkoplodých stolních odrůd se ponechávají pouze dvě až tři očka na každý metr čtvereční pěstební plochy, u drobnoplodých šest až osm oček na stejnou plochu. Odrůdám málo plodným můžeme ponechat deset až dvanáct oček.

Výhony révy odstříháváme ostrými zahradnickými nůžkami 1,5 až 2 cm za posledním ponechaným očkem, a to mírně šikmo od očka, aby se nezaplavovalo vytékající mízou. Uschlé větévky odstřihneme nebo odřízneme kdykoliv. Odřezané a odstříhané výhonky rozdrťte a přidejte do kompostu - jako každé jiné větévky.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio